Dagens PS

Höjd skatt på el – energibranschen slår bakut

Energiföretagen kräver stopp för höjd fastighetsskatt
Mer kärnkraft är en ambition Energiföretagen och regeringen är ense om. En justering av skatten väcker däremot ett ramaskri. (Foto: Christine Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Skatteverket vill höja fastighetsskatten för svensk el med 1,5 miljarder kronor nästa år. Nu stiger ett ramaskri från energiföretagen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Elproduktionsenheter är det något fyrkantiga namnet för kärnkraftverk, vindkraftverk, kraftvärme- och kondenskraftverk likväl som vattenkraft.

De deklareras vart sjätte år i en allmän fastighetstaxering. 2024 är det även en särskild fastighetstaxering för de elproduktionsenheter där det skett större förändringar, meddelar Skatteverket.

Betalar 0,5 procent

När det gäller den allmänna fastighetsskatten för elproduktionsenhet har Skatteverket gjort ett förslag inför den allmänna fastighetstaxeringen 2025, AFT25.

Ägare till sådana anläggningar betalar normalt 0,5 procent av taxeringsvärdet i fastighetsskatt.

Nu har Skatteverket skickat förslag till nya beräkningsgrunder och de har varit ute på remiss.

Som vid alla skattehöjningar är företagen på valfritt emot sådana och den eviga sanningen gäller även här.

Förra taxeringen gjordes 2019 och den sexårsperiod som varit sedan dess har varit dramatisk och, framförallt, kännetecknats av kraftiga prishöjningar på el i spåren av såväl internationella kriser som den avreglering som gjort el till en marknadsplats.

ANNONS

Senaste nytt

Riktvärdena ökar

ANNONS

Följden blir nu, i Skatteverkets förslag att riktvärdena för fastighetsskatten ökar rejält. Det är alltså inte skatten som räknas upp så här mycket, utan riktvärdet för skatten.

För de få kärnkraftsenheter som finns är uppräkningen av riktvärdet jämfört med 2019 666 procent, för vattenkraften 128 procent och för kraftvärmen 134 procent.

För vindkraften föreslås en ökning på 21 procent, så låg eftersom en del av beräkningsgrunden från förra taxeringen slopas.

Hur mycket skatten ökar?

Ja, enligt Energiföretagen själva med cirka 1,5 miljarder kronor per år för den samlade svenska elproduktionen.

För kärnkraften?

Cirka 400 miljoner kronor, enligt samma källa.

”Extrem ökning”

”Den extrema ökningen på 666 procent av riktvärdet för kärnkraft innebär ett ökat fastighetsskatteuttag på ca 400 miljoner kronor per år som motverkar och fördyrar planerna på utbyggd kärnkraft. Vi anser att det är alldeles orimligt att Skatteverket inkluderar 2022 års exceptionella elpriser i beräkningarna som är ett av de främsta skälen till de kraftigt höjda riktvärdena i fastighetstaxeringen”, säger Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen.

ANNONS

”Styr i fel riktning”

Hos Tidningen Näringslivet fortsätter domedagspredikan.

”Här är skatten som kan stoppa kärnkraften – ökar med 666 procent”, är den något missvisande rubriken där.

”Det blir enorma ökningar av beskattningen, särskilt för kärnkraften. Det är klart att det här styr i helt fel riktning när regeringen har uttalade ambitioner om att få nya reaktorer på plats till 2035”, säger Erik Thornström till TN.

40 miljoner kontra 800 miljarder

I augusti talade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari om att målet kring ny kärnkraft var minst till konventionella reaktioner i Sverige mellan 2030 och 2040.

Om det i stället byggdes små modulära kärnkraftverk skulle det krävs än fler, refererade GP.

Där beskrevs kostnaden för ett nytt kärnkraftverk till 30-80 miljarder kronor, det vill säga en totalkostnad för tio dylika på 300-800 miljarder kronor.

Med den extra skatt på 400 miljoner kronor den nya fastighetstaxeringen skulle innebära skulle det alltså vara 40 miljoner kronor per år och kärnkraftverk och knappast något hinder för viljan att bygga.

ANNONS

2031 kommer dessutom en ny fastighetstaxering för elproduktionsenheter.

Läs mer:

Svårt nå mål för ny kärnkraft – men fullt möjligt. Dagens PS

Ny kärnkraft vid Ringhals – Vattenfall presenterar nästa steg. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS