LO-ekonomerna har nu lagt sin prognos för 2025. Den talar om en tillväxt på 2,1 procent, och om en uppgång som drivs av högre löner.
"Högre löner ger jobb och tillväxt"
Mest läst i kategorin
Det finns en dominerande ekonomisk teori som säger att man ska sänka skatterna för den ekonomiska överklassen och de mer allmänt rika – och samtidigt sänka bidrag och ersättningar till arbetarklassen, helst även höja skatten.
Om de rika får ännu mer pengar blir de, enligt denna teori, glada och skapar nya jobb och arbetsplatser – men om man i stället låter dem vara med om att finansiera lite mer av den gemensamma välfärden, blir de ledsna och flyttar till skatteparadis.
Arbetare blir lata
Enligt samma teori blir arbetare och lägre socialgrupper lata och bekväma om de får mer pengar och slutar arbeta, eller slutar anstränga sig för att få ett jobb.
Därför måste deras villkor pressas så att de tar sig i kragen och börjar arbeta.
Det är i den sammanfattningen man kan placera LO-ekonomernas nya rapport och prognos för 2025.
LO-ekonomerna spår att tillväxten nästa år blir 2,1 procent.
”Ekonomin tar fart på grund av ökad inhemsk hushållskonsumtion”, skriver ekonomerna men påpekar att tillverkningsindustrin samtidigt växlar upp och nedgången i bostadsbyggandet åtminstone bromsas upp.
Senaste nytt
”Drivs av högre löner”
LO-ekonomerna lämnar prognosen i rapporten ”Högre löner räddar jobb och tillväxt”, en rubrik som visar att LO underkänner ovanstående ekonomiska teori.
Tillväxten i Sverige nästa år drivs nämligen av högre löner, en lägre ränta och regeringens skattesänkningar, menar de fackliga ekonomerna som dock ser att det hade kunnat ske på bättre sätt för att få fart på tillväxten.
”Hushållens ökade konsumtion drivs av en stark återhämtning i reallönerna. Med lönekrav på 4,2 procent finns en tydligt uttalad facklig ambition att fortsätta avtala om löneökningar på en högre nivå än under 2010-talet. Det motiveras bland annat av att näringslivets vinstandel är hög”, säger Torbjörn Hållö som är chefsekonom hos LO.
Ränteläget påverkar
”Tillväxten ökar även av att Riksbanken har börjat anpassa ränteläget till svenska förhållanden”, påpekar Hållö som menar att regeringens snedfördelning av reformutrymmet gör att ekonomin inte tar fart lika mycket som den skulle ha kunnat.
”Även regeringens mer expansiva finanspolitik bidrar till återhämtningen. Men den blir tyvärr mindre effektiv då mycket av regeringens skattesänkningar går till höginkomsttagare och sänkt skatt på sparande”, menar Torbjörn Hållö.
Nu kräver LO kortare arbetstid. Dagens PS
Larmet: Lönerna halkar efter – trots rekordhöjningarna. Dagens PS
Ekonomer toppar löneligan – så hög är månadslönen. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.