Det är rejäla löneökningar i Sverige 2024. Löneökningstakten har inte varit så hög på 10 år, meddelar Medlingsinstitutet.
Höga löneökningar i år – hänger din lön med?
Mest läst i kategorin
I dag presenterade Medlingsinstituet sammanställningen av årets löneökningar – och det blev stabila uppgångar för Sveriges löntagare.
Det första preliminära löneutfallet i privat och offentlig sektor uppgick till 4,0 respektive 3,1 procent i juni.
Enligt Medlingsinstitutets väntas dock lönerna ha ökat med 4,3 respektive 3,5 procent när statistiken blir definitiv. Sammantaget väntas lönerna i hela ekonomin ha ökat med 4,0 procent när retroaktiva löner betalats ut, skriver Medlingsinstutet i ett pressmeddelande.
Låg inflation ger högre löneökningar
“Löneökningstakten har dämpats något jämfört med årets inledning i och med att industrins kostnadsmärke har minskat från en årlig ökningstakt på 4,1 procent till 3,3 procent, säger Petter Hällberg.
Konsumentpriserna exklusive boräntekostnader (KPIF) steg med 1,3 procent i juni 2024 jämfört med juni 2023 enligt SCB. Inklusive boräntekostnader (KPI) var dock inflationen dubbelt så hög, det vill säga 2,6 procent.
“Eftersom inflationen exklusive boräntekostnader (KPIF) var lägre än Riksbankens mål steg reallönerna märkbart i juni. Justerat för inflationen ökade lönerna med 2,7 procent jämfört med förra året. Så snabb uppgång av reallönen har inte noterats sedan 2014. Även inklusive effekterna av ökade boräntekostnader ökade reallönerna och steg med 1,4 procent i juni”, säger Petter Hällberg.
Om statistiken:
De väntade löneökningstakter som redovisas här är prognoser på vad konjunkturlönestatistiken väntas visa när alla retroaktiva löneutbetalningar har tillkommit och statistiken blivit definitiv, vilket sker 12 månader efter det första utfallet. I konjunkturlönestatistiken bokförs lönen den månad som den tjänades in. Statistiken revideras därför upp i takt med att lönerevisionerna blir klara. Prognoserna bygger på Medlingsinstitutets modellskattningar som fångar statistikens tidigare revideringsmönster.
De flesta löntagare har lönerevision i april eller maj månad och det är generellt sett större prognososäkerhet för den retroaktiva lönen under det andra kvartalet.
Enligt den statistiska modellen blir det definitiva utfallet mellan 3,9 och 4,2 procent enligt ett 90-procentigt konfidensintervall. Det kan dock inte uteslutas att det definitiva utfallet hamnar utanför detta intervall.
Källa: Medlingsinstitutet
Svenska snittlönen – hur ligger du till?
Förra veckan presenterade Medlingsinstitutet även den svenska snittlönen för 2023. Där var det bland annat tydligt att män fortfarande tjänar betydligt mer än kvinnor.
Nu fullgör Medlingsinstitutet sin statistiska arbetsuppgift genom att presentera de genomsnittliga lönerna för Sverige år 2023. Då tjänade den genomsnittlige lönearbetaren 39 900 kronor per månad.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.