Dagens PS

H&M satsar på odlad cement från Biomason

cementa cementjätte
Cementjätten får fyra år till. Foto: Kiito
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 jan. 2022Publicerad: 10 jan. 2022

H&M samarbetar med det amerikanska företaget Biomason för att byta ut klimatskadlig cement. Produkten: odlade golvplattor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Biomasons odlade material har beskrivits som en möjlig lösning på klimateffekterna från betong och cement.

Utsläppen från cementtillverkningen står för åtta procent av människans koldioxidutsläpp årligen. Anledningen är att man behöver förbränna kalksten vid höga temperaturer för att cementen ska binda. Därför är det angeläget att hitta andra lösningar för byggande.

Ginger Krieg Dosier är Biomasons grundare och ursprungligen arkitekt. Inspirationen till Biomasons byggmaterial kommer från koraller och snäckor, vars material härdas genom en process som kallas karbonisering. Med hjälp av bakterier kan man åstadkomma en typ av biocement som härdar i rumstemperatur utan kalk, berättar hon för SVT.

”Det kan också binda ännu mer koldioxid och minska klimatavtrycket ytterligare. Vi är bara i början av att förstå dess fulla potential”, säger Ginger Krieg Dosier.

Biomason vill minska cementens klimateffekter

Nu vill H&M använda tekniken i sina 5000 butiker världen över, skriver SVT. Eftersom butikslokalerna på 2000 kvadratmeter har tagit mycket betong i anspråk ser H&M Group Innovasion Lab en möjlighet att minska företagets klimatpåverkan genom satsningen.

”För att vi ska kunna uppnå vårt mål om att vara klimatpositiva 2040, så måste vi hjälpa till att snabba på de tekniker som kan hjälpa oss att nå dit”, säger Mattias Bodin, ansvarig på H&M Group Innovation lab.

Biomasons biocement – är enligt Ginger Krieg Dosier faktiskt starkare än den cement vi använder idag.

Danmarks ledande betongtillverkare IBF ska nu tillverka biocementplattor för H&M:s räkning. Hittills har cementen använts bland annat till landningsbanor åt det amerikanska flyvapnet, och för att restaurera sjöbotten. Biomason har 90 anställda i 50 olika discipliner, men hinner inte själva uppnå sitt uppsatta mål:

”Vi vill ta bort 25 procent av koldioxidutsläppen från världens betongtillverkning till 2030. Därför kan vi inte vila. Vi behöver hundratals, kanske tusentals fabriker för att klara det”, säger Ginger Krieg Dosier.

Läs också:

Forskare tror på popcorn som nytt byggmaterial
Stora utsläppsminskningar i Kina – på grund av ekonomin

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS