Dagens PS

H&M kopplat till skövling i Amazonas

Amazonas, jättenäckrosor.
H&M och många andra klädföretag har kopplingar till skogsskövlingi Amazonas, visar en ny rapport. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 dec. 2021Publicerad: 08 dec. 2021

Regnskog världen över blir skövlad. Den huvudsakliga anledningen är att man bereder plats för bokapsskötsel i stället. Flera företag, bland annat svenska H&M, bidrar till utvecklingen genom sina kopplingar till läderindustrin, enligt en ny rapport. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

H&M, Zara och Adidas är några av de klädkedjor som har en hög risk att bidra till skövling, enligt rapporten.

100 varumärken inom modeindustrin har hittills kunnat kopplas samman med skövlingen av regnskogen i Amazonas. Det är miljöorganisationen Stand Research Group som genom en stor mängd data kunnat kartlägga läderprodukters ursprung, från boskapshållning i  Brasilien till konsumentens läderdetalj.

Organisationen Slow Factory har släppt rapporten som grundar sig på deras data, skriver Dagens Nyheter. Grundaren Céline Semaan Vernon säger att det finns en tydlig koppling mellan skövlingen och klädbolagen.

Amazonas lämnar plats åt nötkreatur

Särskilt tydlig är den till kött- och läderbolaget JBS, som är en av de största aktörerna i brasiliansk markexploatering. JBS leverantörskedjor har orsakat 3 miljoner hektar av skövling, skriver Dagens Nyheter. Mycket av den skövling som sker är olaglig. Att Amazonas avverkas innebär också att världen gör sig av med en av de viktigaste naturliga kolsänkorna, vilket ökar koldioxidnivån i atmosfären.

“Det är inte överraskande med tanke på den överproduktion av varor som dessa varumärken står för. Materialen till produkterna måste komma någonstans ifrån. Mindre varumärken kan göra sina inköp från lokala boskap”, säger Céline Semaan Vernon till Dagens Nyheter.

Slakteriernas läderindustri i Brasilien omsatte över 10 miljarder kronor under 2020, och det mesta av lädret exporteras till andra länder. 80 procent av lädret från nötkreatur exporteras.

H&M har som policy att inte köpa läder med ursprung i Brasilien. Rapporten pekar ändå på en stor risk för att så är fallet.

Till Dagens Nyheter skriver företagets pressavdelning att transparensen i branschen gör det svårt att veta ursprunget på lädret man köper in.

ANNONS

Läs mer:

Nya rekordnivåer av växthusgaser – som växer snabbare
Svenska banker stor finansiär av skogsskövling

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS