Priserna på mat och alkoholfria drycker fortsätter att stiga till historiskt höga nivåer, och ökade i september med 16,1 procent på årsbasis.
Historiskt dyr mat: "Dyrare att driva butik”
Mest läst i kategorin
Priserna går upp rejält i matbutikerna. I september var ökningen 16,1 procent på årsbasis, enligt data från Statistiska centralbyrån.
Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex visar att försäljningen i dagligvaruhandeln i september ökade med 8,7 procent jämfört med samma månad i fjol, rapporterar TT Nyhetsbyrån (länk till Expressen).
Dyrare mat och högre försäljning – det borde innebära klirr i kassan för matbutikerna? Inte alls – prisjusterat för konsumentinflationen har försäljningen i stället backat med 7,4 procent, och inflationen i producentleden slår också hårt mot butikerna.
”Inflationen fortsätter att vara rekordhög och matpriserna fortsätter att stiga. Den underliggande inflationen på råvaror, drivmedel och el är en drivande faktor till de stigande livsmedelspriserna. Dessutom påverkar även direkta kostnader i butiksledet, det blir helt enkelt dyrare att driva butik”, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.
“De höga matpriserna beror på en rad faktorer. De höga energipriserna är en förklaring. Energikrisen påverkar bönder, transportföretag och förpackningsindustrin, vilket gör att flera måste höja priset för att deras kostnader har ökat”, sa SEB:s privatekonomi Américo Fernández tidigare i oktober.
Läs även: Räkna med fortsatt dyr mat 2023
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.