Dagens PS

Hårdare konkurrens i budbranschen – här är utmanarna

Budbranschen översvämmas av nya aktörer och arbetssätt.
Budbranschen översvämmas av nya aktörer och arbetssätt. (Foto Carl-Olof Zimmerman / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

Det är inte längre bara Foodora-bud som syns cyklande på stan. Nu trängs ett antal uppstickare i budbranschen. Samtidigt breddas sortimentet i den kritiserade branschen. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Såväl amerikanska jättar som nya mindre svenska utmanare trängs i budbranshen. Samtidigt pågår utredningar om nya förslag, skriver Dagens Nyheter. Hur spelplanen i slutändan ritas om är alltså oklart.

Digitala plattformar för snabb leverans av mat och andra varor är en växande bransch som även drar till sig en del nytt kapital. Den finska matappen Wolt, som även satsar i Sverige, drog i början av året in fyra miljarder kronor i riskkapital från bland annat Mark Zuckerberg.

Wolt är ett av de bolag som utöver att satsa på leveranser av mat från restauranger även breddar sitt utbud till snabba leveranser av livsmedel. Företaget använder sig av det man kallar darkstores, små centrala lager med produkter. Wolt köptes nyligen upp i en affär värd 70 miljarder kronor. Det amerikanska bolaget Doordash köpte upp Wolt genom riskkapitalbolaget EQT förra året.

Även Foodora satsar nu på darkstores. Där heter den nya ägaren Delivery Hero.

Även svenska Mathem, som vanligtvis levererar matkassar till dörren, har nu gett sig in i snabbare leveranser. Mathem omsatte över två miljarder kronor under förra året.

Flera nykomlingar

Förutom de redan välkända aktörerna tar dessutom ett antal mindre aktörer upp kampen om kunderna.  antal betydligt mindre utmanare har också gett sig in på marknaden för snabba leveranser.

Det svenska bolaget Kavall klev startade upp i somras med löftet att leverera produkter inom tio minuter i  Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ägarna Robin Rendahl och Peter Simon finansierar verksamheten med kapital från VNV Global som också äger andelar i Voi.

ANNONS

Vembla är en annan nykomling som opererar i Stockholm och som fått in 25 miljoner kronor i riskkapital. Företaget ägs bland annat av Tuomas Kukkonen som grundade det finska havreproduktsföretaget Kaslink samt av riskkapitalbolagen Cats.vc och Spring Capital.

Svenska Dingdong är ett annat nytt bolag på marknaden. Dingdong har tagit in runt fyra miljoner kronor i riskkapital från svenska, tyska och amerikanska investerare.

Läs också:

“Slavlöner” avslöjas på heta svenska tech-bolag
Drömvärdering för snabbfotad svensk app

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]