Inte kan väl regeringen göra något åt att priserna rusar i matbutikerna? I Norge går det visst.
Här sänker matbutikerna sina priser: "Vi måste"
Mest läst i kategorin
Efter svidande kritik från bland annat statsminister Jonas Gahr Støre backar nu de ledande kedjorna Rema 1000 och Coop från sina tidigare aviserade prishöjningar i matbutikerna, rapporterar Bloomberg.
Den 1 februari höjde Rema 1000 priserna med i snitt 4,8 procent i matbutikerna. Detta för att kompensera för rusande priser på elektricitet och råvaror. Men det höll bara i två dagar.
“Sedan 1979 har vi haft som mål å ha de lägsta dagligvarprisene. Det målet ger vi aldrig upp. Trots betydande ökningar i råvaru- och inköpskostnader väljer vi nu att sänka priserna tillbaka till nivån före 1 februari”, säger Tom Kristiansen, administrativ direktör på Rema 1000, i ett pressmeddelande.
MISSA INTE: Pensionsras 2023: Största fonden tappar 586 miljarder
Matbutiker rädda att tappa kunder
Samtidigt sänker Coop priserna på över 4000 varor.
“Vi gör inte det för att vi har råd. Vi gör det för att vi måste. Vi är tvingade att vara konkurrenskraftiga, annars tappar vi kunder och det har vi i varje fall inte råd med”, säger Bjørn Takle Friis, kommunikationsdirektör på Coop Norge till VG.
Prissänkningarna kommer som en del av ett priskrig i dagligvaruhandeln, rapporterar VG, där konkurrenten Kiwi gjorde sitt drag för två dagar sedan med prissänkningar samtidigt som de andra höjde priserna.
Ministern: “För lite konkurrens”
Priskriget har också politiska förtecken, där särskilt handels- och näringsministern Jan Christian Vestre varit starkt kritisk mot matbutikernas prishöjningar den senaste tiden. Han har menat att det skadar industrin som har “för lite konkurrens”. Det “kan till och med vara gränsfall till olaglig prissamverkan”, sa han till nyhetsbyrån NTB i januari, enligt Bloomberg.
Även statsminister Jonas Gahr Støre har också kritiserat prishöjningarna. De norska myndigheterna kämpar mot inflationen och för att undvika en lågkonjunktur. Kärninflationen i Norge förväntas enligt Norges Bank att landa på 5,9 procent i januari och februari, bland annat på grund av prishöjningar på mat i dagligvaruhandeln.
Läs även: Norge vill bygga kärnkraftverk nära svenska gränsen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.