Sveriges vanligaste jobb sysselsätter 130 000 personer och 90 procent av dem är kvinnor, de tjänar i genomsnitt 30 300 kronor i månaden.
Har du Sveriges vanligaste jobb?
Mest läst i kategorin
Du har kanske gissat att jobbet är undersköterska, det har länge varit det vanligaste jobbet och enligt Arbetsförmedlingen finns det inga tecken på att efterfrågan på undersköterskor kommer minska, det rapporterar Dagens Nyheter.
Så mycket tjänar de
Det näst vanligaste jobbet i Sverige är grundskolelärare därefter kommer butikssäljare, lagerarbetare och systemutvecklare.
Genomsnittslönen för grundskolelärare är 36 600 kronor i månaden och butikssäljare tjänar i genomsnitt 30 100 i månaden.
För lager- och terminalpersonal är genomsnittlönen 29 800 kronor och mjukvaru- och systemutvecklare tjänar i genomsnitt 48 600 kronor, statistiken kommer från Statistiska centralbyrån.
Färre jobbar inom industrin
Arbeten inom industri, administration och lantbruk sysselsätter nu färre människor än tidigare. Arbetstillfällena inom industriell tillverkning har i princip halverats sedan 1980-talet.
Enligt Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, är automatisering och digitalisering en del av orsaken till minskningen.
Digital kompetens allt viktigare
För de jobb som finns kvar krävs nu dessutom mer kunskap, oftast grundläggande digital kompetens, det gäller oftast för repetitiva arbetsuppgifter inom industrin.
Framöver kommer digital kompetens bli allt viktigare inom nästan alla yrken, men enligt Kerstin Eriksson kommer även egenskaper som att vara kommunikativ, social och empatisk bli mer eftertraktade, det skriver DN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.