Vi har tidigare kunnat konstatera att utbrändhet just nu breder ut sig som bäst bland mellancheferna. Nu har vi kommit till det yrke som bränner ut flest.
Här är yrket som bränner ut flest
Mest läst i kategorin
Kanske minns du reklamsnutten: “Jag är inte bara mamma, jag är tandläkare också” ? Nu ser det inte bättre ut än att denna slogan kan behöva skrivas om till “jag är inte bara projektledare – jag är utbränd också”.
En färsk undersökning utförd av LinkedIn visar nämligen att just denna yrkesgrupp löper högre risk än andra att gå in i den berömda väggen, skriver CNBC.
Missa inte: Expertens varning: Då kan vinnaren förlora. Dagens PS
Inte bara projektledare
En oroväckande utveckling som dessvärre mörknar än mer då just det yrket inte bara råkar vara ett av de mest populära, utan även den roll som flest företag söker.
En slutsats som dragits via intervjuer med mer än 16 000 yrkesverksamma i USA. Det framgår då att fyra av tio arbetstagare känner sig utbrända, och att andelen alltså är ännu högre bland projektledare, där hela 50 procent lider av utbrändhet.
Men projektledarna är förstås inte ensamma. Här ser du jobben med de högsta stressnivåerna:
1. Program- och projektledning
2. Hälso- och sjukvårdstjänster
3. Samhällstjänster och sociala tjänster
4. Kvalitetssäkring
5. Utbildning
(Källa: LinkedIn)
Senaste nytt
Hur blev det så här?
Svaret på den frågan kan både stavas arbetsbelastning och efterfrågan. För säg den bransch som inte gynnas av en projektledare?
Med en teknisk revolution i antågande väntas behovet av projektledare dessutom explodera. En analys utförd av Project Management Institute förutspår således att arbetsgivare kommer att behöva 25 miljoner projektledare lagom till 2030. Det skulle innebära att nästan två miljoner nya projektledare behöver rekryteras – årligen.
Det var efterfrågan.
Läs också: Så duckar du meningslösa möten. Dagens PS
Multitasking och täta deadlines
Tittar vi istället på projektledarens arbetsbelastning är den kort och gott hög. För att inte säga extremt hög.
Multitasking, snäva deadlines och ett evigt jonglerande av både anställda och kunder, gör följaktligen yrkesgruppen mer utsatt.
Ett trist faktum som också satts på pränt av Kandi Wiens, chef för University of Pennsylvanias masterprogram i medicinsk utbildning, i boken “Burnout Immunity”.
Hon rekommenderar därför dig som tillhör denna yrkesgrupp att utvärdera arbetsmiljön nogsamt – innan du tackar ja till en ny tjänst.
Det kan även vara klokt att se över vilka eventuella stödfunktioner och/eller förmåner som arbetsgivaren erbjuder.
Läs också:
Dråpslaget för kvinnliga chefer – full jämställdhet om 48 år. Dagens PS
Aldrig mera ghostad? Här frodas spökjobben. Dagens PS
Mellanchefer på gränsen till utbrändhet. Dagens PS
Utbränd eller vidbränd? Då är det dags att dra i nödbromsen. Dagens PS
ANNONS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.