Dagens PS

Här är oligarkerna som är måltavlor – Putins inre cirkel

Här är oligarkerna som är måltavlor – Putins inre cirkel
Vladimir Putin och Igor Sechin arbeta tillsammans redan under KGB-tiden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 feb. 2022Publicerad: 27 feb. 2022

De ekonomiska sanktioner från Västvärlden har uttalade måltavlor: Putins innersta krets, oligarkerna som flyttat enorma förmögenheter och dolt dem.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förutom Vladimir Putin själv finns en före detta KGB-chef, chefen för en diamantgruva och en vice premiärminister finns enligt CNBC bland de oligarker som fått sina tillgångar frysta genom sanktioner från Västvärlden efter invasionen av Ukraina

“Eliten nära Putin fortsätter att använda sin närhet till den ryske presidenten för att plundra den ryska staten, göra sig själva rika och höja sina familjemedlemmar till några av de högsta maktpositionerna i landet på bekostnad av det ryska folket”, säger USA:s finansdepartement i ett uttalande, enligt CNBC.

Medlemmar i säkerhetsrådet

Sergej Sergejevitj Ivanov är son till Sergej Borisovitj Ivanov. Ivanov senior var tidigare chef för presidentens verkställande kontor och vice premiärminister och försvarsminister. Han blev senare presidentens speciella representant för miljöskydd, ekologi och transport. Han arbetade med Putin i KGB, och är en permanent medlem i det ryska säkerhetsrådet.

Sergej junior är vd för det statsägda diamantföretaget Alrosa, och sitter i styrelsen för Gazprombank, en av Rysslands största banker.

Andrej Patrusjev, son till Nikolaj Platonovitj Patrusjev. Nikolaj Patrusjev tjänstgjorde också han i KGB tillsammans med Putin. Han blev senare chef för den ryska säkerhetstjänsten. Patrusjev är nu sekreterare i det ryska säkerhetsrådet, och sanktionerades redan 2018. Han är en av dem som sägs vara inblandad i giftmordet på Alexander Litvinenko.

Andrej Patrusjev har haft ledande positioner i Gazprom Neft, Rysslands tredje största oljeproducent.

ANNONS

Senaste nytt

Säkrade avtal med BP

Ivan Igorevitj Sechin, son till Igor Ivanovitj Sechin. Igor Sechin är vd och styrelseordförande för Rosneft, ett av världens största oljeföretag. Han var vice premiärminister i Ryssland mellan 2008 och 2012. Han var också den som säkrade ett 16 miljarder dollar-avtal med BP som gav det ryska företaget en femprocentig ägarandel i det brittiska oljeföretaget.

ANNONS

Sechin junior har en hög position i Rosneft.

Alexander Aleksandrovitj Vedyakhin  är förste vice ordförande i styrelsen för Sberbank, Rysslands största finansiella institution.

Yuriy Aleksejevitj Solovjev har en ledande position på VTB Bank, Rysslands näst största finansiella institution. Han har tidigare arbetat för Lehman Brothers och Deutsche Bank i London. Solovjev är styrelseordförande i fotbollsklubben Dynamo Moskva.

Galina Olegovna Ulyutina. Solovjevs fru har tidigare anklagats för inblandning med så kallade “gyllene pass”, alltså medborgarskap i utbyte mot investeringar, enligt USA:s finansdepartement.¨

“Gamla KGB-polare”

Listan som offentliggjordes i veckan är annorlunda jämfört med tidigare, där “normala affärsmän” sanktionerats, enligt CNBC som citerar William Cortney, tidigare amerikansk ambassadör i Kazakhstan och Georgien.

“Det här är gamla KGB-polare”, säger Cortney enligt CNBC. “De har mer inflytande över policybeslut, sådana beslut som har lett till invasionen av Ukraina”.

Läs även: Så slår kriget mot svenska bostadsägare 

Läs även: Utländsk valuta skyddar Ryssland mot ekonomiska sanktioner 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]