Precis som Black Friday fick en utlöpare i Black Week, har Årets julklapp fått det i Årets modejulklapp. Här är juryns val för julen 2024.
Här är årets modejulklapp
Mest läst i kategorin
Namnet kommer från franskan, ”serge de Nîmes”, det vill säga ”tyg från Nîmes”, den sydfranska stad, vars väverier levererade tyg till arbetskläder, bland annat till Levi Strauss, snart mer känt som Levi´s, guldgrävarbyxor.
Av det fick vi det snarlika ordet ”denim”, med bindningen ”kypert”, som definierar tyget, med diagonala ränder i tyget.
Nu har Svensk handel stil, branschforumet, utsett denimplagget till Årets modejulklapp 2024, inte för dess språkliga härkomst utan för att det är ”ett tidlöst och mångsidigt plagg som förenar hållbarhet och stil”.
”Med sin förmåga att åldras vackert och passa vid alla tillfällen har denim blivit en självklar del av garderoben. Dess slitstyrka gör att det kan användas året om och kräver mindre tvätt, vilket bidrar till en mer hållbar livsstil”, menar Svensk handel vidare i sin motivering.
”Bara snyggare med åren”
Denim klassas även som en förebild för cirkulärt mode. Det kan återbrukas genom second hand, återvinnas till ny bomull och omvandlas till nya produkter som väskor, kjolar eller inredning.
Dessutom blir flitigt använda denimplagg bara snyggare med tiden, hävdar branschorganisationen vars företrädare uppenbarligen aldrig behövt slänga sina favoritjeans.
Svensk handel stil säger sig vilja inspirera till medveten konsumtion genom att välja denimplagget som årets modejulklapp.
Dessutom vill man lyfta värdet av att använda och vårda sina kläder och ser denim inte bara som ett plagg, utan även som ett hållbart livsstilsval.
Senaste nytt
Enhälliga och glada
”Med enhällighet och glädje har styrelsen för Svensk handel stil valt denimplagget som den självklara modejulklappen 2024. Denim är både praktiskt och elegant, slitstarkt, bekvämt och garderobens egen kameleont”, broderar Charlotte Nordén, ordförande för Svensk handel stil.
”Lika självklara när du ska måla om huset som när du vill ha ett kaxigt komplement till smokingen över nyår. En ständigt ungdomlig veteran som passar alla i familjen”, är sammanfattningen.
Nu passar denimplaggen bättre än någonsin, hävdar Charlotte Nordén.
”Denimplaggen har varit älskade i flera decennier men 2024 är trenden riktigt stark. I år är det helt rätt att bära denimplagget vid alla tillfällen”.
Genua blev jeans
Hade Svensk handel stils ordförande velat hade hon kunnat dra tillbaka tidsvisaren till sent 1400-tal.
Då tillverkades tåliga sjömanskläder i kraftigt bomullstyg i italienska Genua. 300 år senare följde tyget över Atlanten och fick det då franska namnet på tyget med sig.
Staden Genua heter Gênes på franska, och därifrån är det uttalsmässigt steget kort till ”jeans”.
Rent praktiskt var det Levi Strauss som, tillsammans med skräddaren Jacob Davis, introducerade blåjeansen 1872.
Att de skulle ha nitar var egentligen Davis idé men han saknade pengar till en patentansökan, så de pengarna fick Strauss skjuta till. Patentet beviljades sedan 20 maj 1873.
Jeans – världens slitstarkaste byxor. Dagens PS
Ur askan i elden: Så lyfte Levi’s från botten. Dagens PS
Levi Strauss stämmer svenska återförsäljare. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.