Efter några tuffa år sprider sig optimismen. Det gäller både Sveriges ekonomi och detaljhandeln. Allt enligt en färsk rapport från HUI.
Handeln: Nu ljusnar det för Sverige
Mest läst i kategorin
Det har varit några tuffa år men nu ljusnar det vid horisonten, detta enligt HUI som nu presenterar 2024 års andra upplaga av Detaljhandelns konjunkturrapport.
2024 kännetecknas av svagt positiva prognoser både för Sveriges ekonomi och för detaljhandeln, är sammanfattningen från HUI Research.
För detaljhandeln är tillväxten 2,0 procent för 2024 och 3,5 procent för 2025 i löpande priser.
Ser man till fasta priser, alltså volym, är prognosen 1,0 respektive 2,0 procent.
”Börjar ljusna”
”Läget i svensk ekonomi börjar nu ljusna och vi kan lägga några mörka år bakom oss. Inflationen har stabiliserats och kostnadsutvecklingen har toppat. Räntesänkningar, ökade disponibla inkomster och en ljusare ekonomisk framtidstro skänker hopp om att konjunkturen vänder uppåt”, säger William Lindquist, analytiker hos HUI Research.
”Slutet på lågkonjunkturen skymtar, vilket skapar ringar på vattnet för näringslivet och hela handeln”, konstaterar han.
I takt med att stämningsläget i den svenska ekonomin förbättras gynnas även detaljhandeln, skriver HUI.
Försäljningsutvecklingen i den totala detaljhandeln på 2,0 procent under helåret, drivs främst av dagligvaruhandeln, enligt institutet,
Prisökningstakten i dagligvaruhandeln har stabiliserats och nu syns även tillväxt i fasta priser i och med att försäljningsvolymerna ökar.
Senaste nytt
Vänder uppåt
För sällanköpsvaruhandeln, där många delbranscher har upplevt en negativ utveckling under lågkonjunkturen, vänder läget uppåt och en svagt positiv tillväxt prognostiseras för 2024, spår HUI.
Bakgrunden är förstås att det svaga konjunkturläget fått många att avstå från kapitalkrävande inköp och att sällanköpsvaruhandeln blivit lidande av det.
”Under både 2024 och 2025 väntas handel med brett sortiment, där många lågpriskoncept finns, fortsatt driva utvecklingen i branschen. På det stora hela tyder dock prognoserna framåt på att situationen ljusnar för den totala sällanköpsvaruhandeln”, säger Emma Hernell, vd för HUI Research.
Lågpris fortsätter växa
William Lindquist verifierar bilden.
”När konsumenterna får mer pengar över ökar möjligheten att återigen konsumera dyrare varor. Många har dock vant sig vid att handla till ett lågt pris och ser kanske ingen anledning att förändra det beteendet. Slutet på lågkonjunkturen innebär därför inte slutet för lågprishandeln”, säger Lindquist.
Att stämningsläget nu ljusnar avspeglar sig i prognoserna för Sveriges ekonomi. Prognosen för BNP skruvas upp marginellt, från 0,9 till 1,0 procent för 2024.
Låg inflation, ökad disponibel inkomst och räntesänkningar får hushållens konsumtion att öka med 1,2 procent under året.
När det gäller räntan väntas Riksbankens styrränta uppgå till 3 procent vid slutet av året, i HUI:s bild.
Fortsatta räntesänkningar, stigande inkomster och nya investeringar i näringslivet ger en ordentlig skjuts in i 2025, är den uttalade prognosen eller förhoppningen.
Läs mer:
Svensk industri lyfter – högsta PMI på två år. Dagens PS
SEB: Vi är tillbaka på tillväxtspåret. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.