Dagens PS

Hämtmaten hotad? Domstolen slår mot hela affärsidén

Hämtmaten
Nu gungar det ordentligt under Wolt och de andra hämtmatsbolagen. Bilden är ett montage. Foto: Canva, Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

En ny dom i svensk domstol slår fast att gigföretagen som levererar mat och andra tjänster är att betrakta som arbetsgivare för sina underställda. Det kan få stora konsekvenser för bland annat hur du får hämtmaten levererad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En färsk dom från Kammarrätten har ritat om spelplanen för gigföretag i Sverige. Matleveransföretaget Wolt har nu klassats som arbetsgivare, vilket kan få stora konsekvenser för hela branschen.

MISSA INTE: Larmet från cheferna: Folk sjukskriver sig för att de gjort slut eller hunden dött

Friades då, döms nu

För tre år sedan friades tjänsteapparna Tiptapp och Taskrunner från arbetsgivaransvar i en uppmärksammad tvist med Arbetsmiljöverket. Nu har historien tagit en oväntad vändning. Kammarrätten har slagit fast att Wolt, ett av Sveriges största matleveransföretag, ska betraktas som arbetsgivare.

Det skriver Dagens Industri.

ANNONS

Senaste nytt

Företaget bakom hämtmaten: “Chockad”

“Den här domen kom som en total chock för oss,” säger Johan Grönvall, Sverigechef på Wolt.

Domen innebär att Wolt nu blir ansvarigt för sina kurirers arbetsmiljö och måste följa samma regelverk som traditionella arbetsgivare.

Arbetsleder inte

ANNONS

Wolts kurirer väljer själva när och hur mycket de arbetar. Detta har länge varit företagets signum och skiljer dem från konkurrenter som Foodora, som erbjuder kollektivavtal och tillsvidareanställningar.

“Våra entreprenörer jobbar precis när de vill och kan. Vi arbetsleder inte, vilket innebär att vi inte kan ha ett fullt arbetsmiljöansvar,” säger Johan Grönvall.

Hämtmaten hotad

Men Kammarrätten ser det annorlunda. Enligt domstolen innebär Wolts utbildningar för kurirer och användningen av algoritmer för att fördela uppdrag att företaget utövar ledning och kontroll. Domstolen pekar också på att Wolt ger kurirerna anvisningar och stöd vid problem som uppstår under leveransen av hämtmaten, något som stärker bilden av ett arbetsgivaransvar.

Vad händer nu?

“Vi vill få klarhet i regelverket. Det är viktigt både för oss som företag och för våra kurirer,” säger han.

Om domen står fast kan det innebära att Wolt måste ändra sin affärsmodell och börja erbjuda sina kurirer anställningsförmåner och säkerställa en god arbetsmiljö enligt svensk lag.

Inte bara hämtmaten på spel

Domen kommer i en tid då gigföretag är under ökad granskning internationellt. Wolt, som köptes av det amerikanska bolaget Doordash för 70 miljarder kronor 2021, har hittills visat tillväxt i Sverige. Förra året omsatte bolaget 223 miljoner kronor och redovisade en vinst på 4,9 miljoner – mer än en fördubbling från året innan.

ANNONS

Men framgångarna kan nu vara hotade. Skärpta krav på arbetsmiljöansvar skulle kunna innebära ökade kostnader för gigföretagen, vilket i sin tur kan påverka priserna för konsumenterna.

“Vi vill hitta en balans där vi kan fortsätta erbjuda flexibilitet för våra kurirer och samtidigt möta de krav som ställs på oss,” avslutar Johan Grönvall.

Det skriver Dagens Industri.

Läs mer om ekonomi:

Pensionsmyndigheten: De dör först

El kostar skjortan: Här kostar en dusch hemma 31 kronor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS