Dagens PS

Halva befolkningen kan komma att byta bransch

byta bransch
IT/tech är en av favoritbranscherna vid branschbyte i Sverige. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 03 maj 2021Publicerad: 03 maj 2021

En ny sifo-undersökning visar att mer än varannan svensk är öppen för att byta bransch. Beställare av undersökningen är frilansföretaget Cool Company.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Går du i tankarna på att byta bransch? Då är du inte ensam, det visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av frilansföretaget Cool Company. Undersökningen visar att mer än varannan svensk, (52 procent) kan tänka sig att byta till en ny bransch. Det viktigaste frågorna för den som letar ny bransch är att få roliga och stimulerande arbetsuppgifter. På andra plats kommer att få ha bra och trevliga kollegor och på tredje plats kommer en bra lön.

Alternativa anställningsformer

Undersökningen visar också att mer än var fjärde svensk (26 procent) kan tänka sig alternativa anställningsformer, som till exempel egenföretagare eller egenanställd. Att vara sin egen chef är ett mål för många.

De som tittar efter nya branscher vill helst jobba inom entreprenörsbranschen, tätt följt av flera olika branscher. Det är en viss skillnad mellan könen, där kvinnor helst vill arbeta inom träning- och hälsabranschen, medan männen tittar mest på nyss nämnda entreprenörsbranschen.

“Entreprenörsandan lever i Sverige. Det ligger i tiden att allt fler strävar efter att vara fri, skapa själv och låta det egna intresset även spegla arbetslivet”, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company.

Unga sticker ut

Ungdomar mellan 18 och 29 år som är egenföretagare, egenanställda eller konventionellt anställda är med benägna att se sig om efter nya marker. Hela 63 procent har svarat att de verkligen vill eller är öppna för att ge sig ut på nya äventyr i andra branscher än de befinner sig idag.

Att ha en hög lön är inte lika viktigt som tidigare, den har tappat en placering och man värderar bra och trevliga kollegor högre än tidigare. Det kan vara ett spår av pandemiåret vi har bakom oss med en stor del hemarbete.

“Pandemiåret 2020 har rört om på många sätt, likaså hur vi prioriterar och vad som är viktigast för oss både privat och i arbetslivet. Det är sunt att flest anser att trivas med kollegor och arbetsuppgifter är snäppet viktigare än lönekuvertet. En inställning vi såg att unga hade redan innan pandemin, nu instämmer även majoriteten”, säger Konkell.

ANNONS

De mest attraktiva branscherna

1. Entreprenör
2. IT/tech
2. Träning/hälsa
2. Bygg/hantverk
2. Resa/äventyr
6. Kommunikation/marknadsföring
6. Ekonomi/business/sälj
8. Fiske/jordbruk/skogsbruk
9. Ingenjör
9. Skribent/författare
9. Vård/omsorg

Prioritet vid jobb- eller uppdragsbyte

1. Roliga/stimulerande arbetsuppgifter (1)
2. Bra och trevliga kollegor (3)
3. Bra lön (2)
4. Flexibla arbetstider (4)
5. Bra geografiskt läge (4)
6. Flexibelt kring var man får arbeta ifrån, t.ex. jobba hemifrån (6)
7. Tycker om företagets produkt/tjänst (5)
8. Tjänstepension (7)
9. Bra antal semesterdagar (8)
10. Bra hållbar- och jämställdhetspolicy (9)

Siffrorna inom parentes är 2020 års ranking.

Lär mer: Fler karriärsnyheter på

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]