Dagens PS

Good news: Handlarna ser ljuset i tunneln

I takt med att samhället börjar öppna upp igen ljusnar framtidsutsikterna i handeln något. Karantäntillvaro har gett fart åt näthandeln och störst är optimismen bland e-handlarna, enligt Svensk Handel. (Foto: TT)
I takt med att samhället börjar öppna upp igen ljusnar framtidsutsikterna i handeln något. Karantäntillvaro har gett fart åt näthandeln och störst är optimismen bland e-handlarna, enligt Svensk Handel. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 15 juni 2020Publicerad: 15 juni 2020

Handlarnas framtidstro störtdök när coronakrisen slog till. I takt med att samhället börjar öppna upp igen ljusnar framtidsutsikterna i handeln något. Karantäntillvaro har gett fart åt näthandeln och störst är optimismen bland e-handlarna. Det skriver Svensk Handel i sin senaste Handelsbarometer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det har varit tre tuffa coronamånader med stora försäljningstapp för handeln. Lättade reserestriktioner och att rörligheten i samhället sakta börjar komma igång igen inför sommaren är en nyckel för att många butiker ska kunna överleva”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Handelsbarometern för juni visar att Framtidsindikatorn för butikshandeln, som sammanfattar handlarnas framtidstro, stiger med 9,2 enheter till 79,6, vilket fortfarande är avsevärt lägre än vid samma period förra året och en bra bit under den neutrala nivån på 100.

Den senaste tiden har vi spenderat mer tid i hemmet och e-handeln har gått starkt. I juni ökar Framtidsindikatorn för e-handeln till 115,7, en ökning med 15,1 enheter från mätningen i maj.

Fler beställer hem varor

“Coronapandemin har fått nya kundgrupper, inte minst många äldre, att hitta till näthandeln. Vi ser också hur efterfrågan på hemleveranser har ökat. För många handlare har e-handeln vägt upp en del av försäljningstappet i butikshandeln”, säger Karin Johansson.

Butikshandeln är uppdelad i dagligvaru- och sällanköpshandel. Bland dagligvaruhandlarna stiger framtidstron med 11,4 enheter i juni till index 85,1.

Även om matförsäljningen gått starkt i krisen är det många dagligvaruhandlare som drabbats hårt. Det är framförallt mindre servicebutiker och matbutiker i city- och gränshandelslägen.

I sällanköpshandeln, som är all handel utöver maten, ökar framtidstron med 7,0 enheter till index 74,3. Coronapandemins följdverkningar har dock slagit ojämnt mot olika delbranscher.

“Handeln är tudelad och vissa delbranscher har återhämtat sig snabbare än andra från coronakrisen. Bygg-, järn- och trädgårdshandel går starkt när vi satt igång sommarens fixa-hemma-projekt extra tidigt i år. För modehandeln är läget annorlunda och branschen befinner sig fortfarande mitt i krisen med stora försäljningstapp”, säger Karin Johansson.

ANNONS
FramtidsindikatornJuniMajApril
Butikshandel79,670,464,2
Dagligvaruhandel85,173,773,9
E-handel115,799,6101,3
Sällanköpshandel74,367,354,4
Källa: Svensk Handel

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]

Spela klippet

Elbilstrenden utmanas: Sverige föredrar laddhybrider 

Konsultbolaget EY har gjort en undersökning om bilköp. I den sticker Sverige och Brasilien ut. Norge går däremot mot strömmen. Som du kan se i videon ovan är dessa två länder de enda där invånarna föredrar laddhybrider framför elbilar. I Sverige minskar dessutom intresset för elbilar, trots att det ökar globalt. Varför denna skepsis mot […]