Byggfakta kan låta som ett torrt ämne, men inte när det handlar om svensk kriminalvård. Här läser du mer om en fängslande utveckling.
Glöm fastighetskrisen: Här är det byggboom
Mest läst i kategorin
”Väljarnas intresse för lag och ordning sjunker”, konstaterar Eskilstuna-Kuriren i en färsk ledare.
Bakgrunden är den Sifo-undersökning som säger att det bland de svenska väljarna nu endast är 17 procent som ser lag och ordning som den viktigaste frågan.
Hos en grupp lär dock intresset för lag och ordning följt av strängare straff, fortsatt vara på topp.
Det handlar om byggbranschen.
Samtidigt som bostadsbyggandet tvärnitat ökar nämligen byggvolymen inom Kriminalvården med 78,7 procent, skriver Byggfakta.
Tusen fler platser
Kriminalvården är, som bekant, i en expansiv fas och har sedan oktober 2021 redan fått plats för mer än 1 000 fler fångar. Det motsvarar – enligt myndigheten själv – sju medelstora anstalter eller elva medelstora häkten.
Och mer ska det bli.
”Vår ökningstakt är redan historiskt hög, men vi behöver fortsätta skapa fler platser – även på längre sikt. Förutom att bygga nytt och bygga ut skapar vi fler platser genom att bygga om, till exempel genom att anpassa celler för att ha plats för två intagna, säger Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård hos Kriminalvården.
Det är en händelse som ser ut som en tanke att man nu anställer en ny fastighetsdirektör.
Malin Lövström, idag avdelningschef hos Skolfastigheter i Stockholm, har fått jobbet.
Senaste nytt
”Historisk expansion”
”Kriminalvården befinner sig mitt i en historiskt stor expansion. Vi ska växa i takt med behoven och samtidigt skapa goda förutsättningar för vår komplexa verksamhet. Malin Lövströms gedigna erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen kommer att vara en tillgång i den fortsatta utvecklingen”, säger generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande.
I Byggfaktas statistik har är kategorin ”Kriminalvårdsbyggnader” den som visar den största ökningen av alla.
78,7 procent upp de senaste tolv månaderna är en hög siffra.
Långt högre är årsindex för kriminalvårdbyggnaderna om man jämför med ytterligare ett år bakåt i tiden, oktober 2020-september 2021.
Då är ökningen för dessa fängslande byggnader 482,4 procent.
”Sällan man ser”
”Det är sällan man ser så stora ökningar inom en kategori. Det är alltid upplyftande när byggandet ökar, men i just detta fall så är ju orsakerna bakom byggboomen inte särskilt positiva”, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta, som tagit fram statistiken.
Enligt Kriminalvårdens beräkningar uppgår summan för den totala investeringen i alla deras projekt nu till cirka 30 miljarder kronor.
Räcker ändå inte
Dess prognoser tyder dessutom på fortsatta byggbehov.
Fram till år 2032 planerar Kriminalvården ytterligare 4 200 platser för intagna, 3 000 på anstalt och 1 200 i häkte – och tror ändå att den kalkylen kan spricka.
”Vi börjar nu få ordentlig utdelning för de insatser som sjösattes för några år sedan. Vi kan dessutom räkna med en växande ökningstakt de kommande åren”, konstaterar Kriminalvårdens Susanne Wedin.
Läs även:
Tidö-avtalet kräver 16 nya fängelser – Dagens PS
Skanska bygger ut fängelser – med baracker – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.