Dagens PS

Globala leveranskedjor under press – igen

frakt
Leveranskedjor kommer att ansträngas än mer i samband med kriget i Ukraina. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 29 mars 2022

Ett kort tag var känslan att världsekonomin och dess leveranskedjor skulle återgå till det normala. Men kriget i Ukraina tillsammans med fortsatta nedstängningar Kina förnyar redan kända problem, konstaterar Bloomberg

ANNONS

Mest läst i kategorin

Krigets effekter på ekonomin börjar redan märkas tydligt i Europas ekonomiska lok Tyskland. I mätningar är de tyska företagens förväntningar mycket låga efter krigsutbrottet.

Samtidigt har de höga priserna på komponenter och energi börjat ta ut sin rätt i hela Europa, konstaterar Bloomberg.

Efter den två år långa coronapandemin hade trycket lättat något på de globala leveranskedjorna, men nu täpps flödet från hamnar fabriker och åkerier återigen till.

Ett exempel på varor som inte längre kommer ut från den ukrainska marknaden är de kabelknippen för bilar som krävs i produktionen. De är enligt personer i branschen svåra att snabbt lägga över på någon annan underleverantör. Ukraina producerar också 50 procent av all världens neon, som används i fler atilämpningar.

3000 underleverantörer borta ur ekvationen

Mer än 2 100 amreikanska och 1 200 europeiska företag har minst en direkt underleverantör i Ryssland. Om indirekta underleverantörer räknas blir det 300 000 underleverentörer.

”Många industrier är beroende av samma råvaror och många av dessa råvaror kommer från Ryssland”, säger Interos vd Jennifer Bisceglie till Bloomberg.

“Vi ser en massiv kaskadeffekt på ett redan haltande system – den globala leveranskedjan.”

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Leveranskedjor kan ändras – långsiktigt

ANNONS

Insatserna är högre nu än under en pandemi vars övergående effekter gjorde människor beredda att härda ut. Långsiktiga omvälvningar av den globala handeln kan nu bli resultatet.

Ekonomer på Goldman Sachs säger att de nya geopolitiska riskerna kommer att tvinga företag att stärka sina åtgärder mot globala störningar. Det kommer man att göra genom olika typer av omlokalisering och diversifiering, samt genom att bygga större lager, vilket gör verksamheterna dyrare.

Handeln är redan påverkad av situationen i Ryssland och Ukraina, skriver Bloomberg. Den ryska importen har sjunkit med 62 procent sedan konflikten bröt ut, och varor som kommer in till Ukraina har minskat med hela 97 procent.

Situationen kommer sannolikt inte att återgå till det normala under 2022. Sjöfarten har återigen blivit begränsad – till stora delar på grund av kriget. Priserna för att lasta en container på 40 fot med varor från USA till Asien är sju gånger högre än före pandemin. Priset har gått ned något de senaste veckorna, men experter tror att det bara är tillfälligt.  När det blir riktigt kännbart vet man ännu inte.

”Du känner inte av det de första veckorna när det blir brist – folk har lager”, säger Mark Menduca, chefsinvesterare på GXO Logistics.

Kinas nedstängning ånyo bekymmer

Rysslands krig i Ukraina hotar värdekedjorna, men ett lika stort bekymmer i det sammanhanget är Kinas massiva samhällsnedstängningar i samband med utbrottet av omkronvarianten, enligt Bloomberg.

Även om trycket inte kommer att nå höjderna 2021 så kommer värdekedjornas begränsningar att fortsätta, samtidigt som kostnaderna kommer att vara höga.

Ana Boata and Françoise Huang på Euler Hermes, räknar med mer normala nivåer först 2023.

ANNONS

Störda leveranskedjor kan fortsätta

Centralbankens New York-avdelning tillhandahåller ett index över trycket på globala leverantörskedjor. I januari såg kedjorna mindre ansträngda ut än tidigare, men mycket tyder nu på att det är en begränsad förbättring, även om det ännu är för tidigt att säga något om krigets slutgiltiga effekter.

”Trycket har minskat , men nivån ligger fortfarande mycket högt. Det är en förbättring, men det betyder inte att problemen är lösta”, sa New York Fed:s ekonom Gianluca Benigno om nivån i början av mars månad.

Läs också:

Kriget i Ukraina leder till global ekonomisk smäll

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]