Dagens PS

Gårdsförsäljning kan vara olaglig

Förslaget om gårdsförsäljning kan vara olagligt
Statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jacob Forssmed på väg in för att presentera hur alkoholen ska släppa fri i gårdsförsäljning. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Regeringen vill släppa spriten fri hos gårdar och producenter. Nu varnar Lagrådet för att regeringens förslag kan strida mot EU-rätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av sommaren presenterade regeringen sitt förslag till hur man ska kunna handla öl, vin och sprit runtom i Sverige, direkt av producenter.

Möjligheten att kunna köpa alkohol på fler ställen karaktäriserades av statsminister Ulf Kristersson som ”en efterlängtad frihetsreform”.

”Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa”, slog statsministern fast.

Daglig dos

Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.

Varje besökare ska kunna köpa 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter av andra jästa drycker vid varje besök.

Regeringen hävdade att möjligheten att köpa sprit på ytterligare något hundratal ställen ”värnar” Systembolagets monopol.

För den som undrar hur det går ihop, förklarade regeringen det med att det kommer att vara ”en tydlig skillnad” mellan försäljningen på Systembolaget och den ute på gårdarna, vilket naturligtvis är svårt att argumentera emot.

ANNONS

Senaste nytt

Kan dröja längre

ANNONS

Tanken var att ”den efterlängtade frihetsreformen” skulle kunna genomföras från första halvåret 2025, men nu har den stött på problem.

Frågan är, enligt Lagrådet, nämligen om förslaget är förenligt med EU-rätten att göra – det vill säga om förslaget kan är lagligt.

Rättsläget är osäkert, skriver Lagrådet citerat av Dagens juridik.

I ett färskt yttrande skriver Lagrådet att rättsläget är osäkert och gör bedömningen att ”det finns en risk för att regleringen kan komma att anses inte vara förenlig med EU-rätten”.

Lagrådet: ”Chansa”

Lagrådet konstaterar att en jämförelse med avgörandet i EU-domstolens finska mål är ”osäker som ledning för ett uttalande om lagförslaget är förenligt med EU-rätten”.

Samtidigt konstaterar Lagrådet att ett risktagande som avvägs mot den utredning som finns måste anses ligga inom regeringens handlings- och bedömningsutrymme.

Risken i sig leder därför inte till någon erinran från Lagrådets sida.

Översatt till vardagssvenska: går det så går det.

ANNONS

”När man har med EU-rätten att göra, så är det egentligen bara en instans som kan säga hur det faktiskt ska vara, och det är EU-domstolen”, som Eskil Nord, ledamot i Lagrådet och en av författarna till yttrandet, uttrycker det hos SR.

Läs mer:

Så mycket sprit får du gårdshandla 2025. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS