Många är de som tar jobbet med sig hem. I en tid då återbruk och postmodernistisk arkitektur trendar kan ditt hem nu även vara ett kontor – eller ditt kontor en gammal pärla från 1980-talet.
Gamla kontor – hetare än någonsin
Mest läst i kategorin
Hur ser framtidens arbetsplats ut?
Med tanke på hur mycket tid vi spenderar på jobbet är det en fråga som rör såväl den enskilde medarbetaren som affärsnyttan, vilket Hanna Mossfeldt, arbetsplatsstrateg på AMF Fastigheter, nyligen konstaterade i podcasten Verktygslådan.
Vänder vi oss till de gamla kontoren har de förstås också en del i det kretsloppet. I dag står bygg- och fastighetssektorn för mer än 20 procent av de samlade koldioxidutsläppen i Sverige.
Så hur miljövänligt, tidseffektivt eller ekonomiskt är det egentligen då att riva gamla kontorskomplex till förmån för nya?
1980-talets arkitektur inte fel
Även detta är en fråga som engagerat AMF fastigheter, som nu slår ett slag för cirkulärt arbete. Det innebär att kontorshus anno 1980- och 1990-talet, vars arkitektur tidigare ratats, nu kan få uppleva en ny vår, skriver SVT.
Ett exempel på detta är det postmoderna kontorskomplexet i Marievik, vid Liljeholmskajen som nu byggs om istället för att rivas.
Återbruk en förutsättning
Här kan AMF Fastigheter som ägare spara in på kostnader då överblivna möbler och byggmaterial går till återbruk. Interiörer som blir över kan i sin tur användas vid andra renoveringar.
Win win? Det återstår att se.
Likväl en nyckelfråga, som behöver prioriteras om viktiga miljömål ska uppnås, om du frågar Boverket.
I en rapport från 2021 har Boverket tidigare konstaterat att omvandling av kontorslokaler till bostäder i princip ska kunna ske på samma ekonomiska och finansiella villkor som annan fastighetsutveckling, men också att det ställer krav på fastighetsbolagens förarbete och kalkyler.
Mer företagsnyheter:
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.