Nu säger Konkurrensverket sitt om de svenska friskolornas önskan att hålla betyg och ekonomi hemliga. Beskedet är inte det de vill höra.
Friskolors ekonomi och betyg "bör vara offentliga"
Mest läst i kategorin
Det handlar om utredningen ”Offentlighetsprincipen eller insynslag – Allmänhetens insyn i enskilda aktörer inom skolväsendet”, den statliga utredning med beteckningen SOU 2024:28, som dessutom som bihang har den lika rubrikmässigt långrandiga ”Offentlighetsprincipen med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän i skolväsendet”.
Det handlar alltså om vad som ska vara och icke vara offentligt för Sveriges stora mängd privatskolor, ofta benämnda friskolor.
Konkurrensverkets åsikt?
”Det är viktigt att ha tillgång till relevant och korrekt information för att kunna göra ett bra skolval. Konkurrensverket anser därför att viss information, som till exempel betyg och ekonomiska resultat, ska finnas tillgängliga även för friskolor”.
Fyra alternativ
I den statliga utredningen presenteras fyra olika alternativ för att göra insyn och transparens i friskolor bättre.
Juridiskt ska det ske antingen via en utvidgad offentlighets- och sekretesslag eller via en särskild insynslag.
Konkurrensverket understryker att relevant och korrekt information är viktig inte bara för att kunna välja skola, utan även för exempelvis tillsynsmyndigheter och medier, som vill granska eller jämföra skolor.
Senaste nytt
”Betyg och ekonomi ska redovisas”
“Konkurrensverketmenar att utgångspunkten bör vara att kommunala och fristående skolor ska behandlas lika”, skriver man och kommer fram till en slutsats;
”Därför anser Konkurrensverket att uppgifter som betyg och ekonomiska resultat ska redovisas för alla skolenheter, såväl kommunala som skolor med enskilda huvudmän”.
Samtidigt påpekar verket att även om offentlighets- och sekretesslagarna är en viktig del av det svenska demokratiska systemet, innebär det även ”en avsevärd administrativ börda”.
Därför är det viktigt att vara noggrann i vilka som ska omfattas av lagarna och medveten om att en ökad transparens kan innebära negativa effekter för konkurrensen.
Ska inte gå undvika insyn
Utifrån det påpekar Konkurrensverket att det är svårt att bedöma om en utvidgad offentlighets- och sekretesslagstiftning krävs eller om en insynslag är tillräckligt.
Samtidigt bör huvudmän som driver 1-2 skolor med ett mindre antal elever få vissa lättnader. Men, avslutar verket; ”det är dock viktigt att lättnaderna inte innebär att vissa skolor kan undvika insyn”.
Johan Pehrson: “Utesluter inte vinststopp”. Dagens PS
En femtedel av välfärden privatiserad. Dagens PS
Skattemedel – en guldgruva när svensk skola går på export. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.