Dagens PS

Friskoleföretagen lockar tunga investerare

Friskoleföretagen lockar till sig investerare inom banksektorn. (Foto: Academedia)
Friskoleföretagen lockar till sig investerare inom banksektorn. (Foto: Academedia)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 feb. 2021Publicerad: 15 feb. 2021

Det går bra för friskoleföretagen som drar till sig investerare från banksektorn. Friskoledebatten och krav på ett begränsa vinsterna skrämmer inte investerarna. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

”Utbildning är en otroligt viktig sektor över hela världen, där det investeras enorma pengar för närvarande”, säger entreprenören Peje Emilsson, ägare av Kunskapsskolan, till Di. 

Han är övertygad om att friskolorna kommer fortsätta att växa, och samtidigt ser han att allt fler kapitalstarka ägare ger sig in i branschen, där många, enligt honom, kommer vara börsnoterade.

Största friskolebolaget

Norra Europas största friskolebolag, Academedia, som även har verksamhet i Norge och Tyskland, driver 218 grund- och gymnasieskolor i Sverige.

Swedbank, med Göran Persson som ordförande, är den nästa största ägaren, efter Rune Anderssons Mellby Gård.

Swedbanks Robur Fonder äger idag knappt tio procent av Academedia, en kraftig ökning från 2019 – då Swedbank Robur hade två procent av innehavet.

Samtidigt är Handelsbanken Academedias femte största ägare, med drygt sex procent.

Ljus framtid

Christian Brunlid, portföljförvaltare i Handelsbanken Fonder, tror på en ljus framtid för friskoleverksamheten.

ANNONS

”Vi bedömer att Academedia har bra förutsättningar för en långsiktig tillväxt med god lönsamhet. Det handlar inte minst om möjligheterna att använda skalfördelar inom inköp, administration och bästa praxis i undervisning till att skapa värde för elever, lärare och aktieägare”, säger han.

Oavsett om kommunala eller fristående

Debatten om friskolorna borde egentligen handla om alla skolor, oavsett om de är kommunala eller fristående, anser Kunskapsskolans Peje Emilsson som tycker att skolor som inte lever upp till kraven ska stängas.

Han trycker vidare på vikten av ägandet – som han anser borde vara mer långsiktigt.

”Private equity har normalt en investeringshorisont på fem till sju år. Men ger man sig in i utbildning, och kanske ska utbilda elever under tio år, så är det vettigt att ha en längre horisont än fem till sju år.”

Läs mer: Tungt avslag för friskola – anklagas för bluff

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]