Nöden har ingen lag. Det hindrar förstås inte att man som trogen konsument och medborgare faktiskt grubblar över vissa lagar och deras syfte. Här listar vi några svenska regel- och lagändringar som nyligen trätt i kraft.
Från kapsyler till kvitton: Här är årets nya lagar
Mest läst i kategorin
Du såg det inte komma. Än mindre anade du hur ett I-landsproblem skulle kunna sätta din vardag i gungning.
Kanske inte heller att det skulle spilla ned dina nypressade linneskjortor var morgon?
Vi talar förstås om plastkapsylerna. Närmare bestämt de, som enligt nya EU-direktiv, numera ska sitta fast på dryckesförpackningen.
En viktig nyordning som syftar till att minska nedskräpningen och utsläpp av plast, skriver Håll Sverige Rent.
Om än på ett sätt som lämnar en del att önska, som det visat sig.
Miljön kommer först
Kapsyler som sitter fast kan vara knepiga att sätta på plats. De inbjuder även till visst spill. Bestyr som svenska konsumenter, enligt Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent, nog får tugga i sig.
Åtminstone tills producenterna bottnat i den nya lagen, och klurat på mer praktiska lösningar.
Miljö går helt enkelt först.
“Nedskräpningen med plast ökar och även av just korkar. Vi gjorde en skräpmätning i Sverige och då hittade vi 130 000 korkar på en vecka”, säger hon till SVT.
Det är onekligen 130 000 korkar för mycket. Och det är faktiskt korkat – på riktigt.
Bokföringen blir en dröm
På det mer positiva kontot kan istället våra papperskvitton lyftas fram, som även de ryms under en ny lag.
En glädjande nyhet som innebär att det inte längre är nödvändigt att spara kvitton och fakturor i pappersform – såvida de har skannats eller fotograferats.
Hörde vi ett hurra? Tänkte väl det.
Här listar vi ytterligare sju nya lagar som kan vara bra att känna till.
1. Farmor kan rycka ut
Som småbarnsförälder kan du nu överlåta en del av dina dagar med föräldrapenning till nära anhöriga, skriver SVT. Den du överlåter dagar till får dock inte arbeta, söka arbete eller studera.
2. Slut på trassliga grannar
En hyresgäst som begått ett brott som försämrar närmiljön för övriga boende kan sägas upp, även om brottet skett på ett längre avstånd från lägenheten.
3. Plåster på såren
Personer födda 1957 kan ha rätt till kompensation på grund av höjningen av åldersgränsen för förhöjt grundavdrag. Storleken på kompensationen beräknas utifrån fastställd förvärvsinkomst och den kommunala skattesatsen för 2023, skriver TT.
4. Höjd spelskatt
Punktskatten på spel höjs från 18 till 22 procent. Det är spelbolagens behållning som beskattas, det vill säga skillnaden mellan de sammanlagda insatserna och de sammanlagda utbetalningarna.
5. Förintelsen får upprättelse
Den som förnekar, ursäktar eller förringar Förintelsen kan dömas för hets mot folkgrupp när brottsbalken ändras den 1 juli.
6. Säkrare bilaffärer
På jakt efter en ny bil? Vid försäljning av nya personbilar måste information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp finnas väl synlig på – eller i närheten av försäljningsstället.
7. Hårdare tag mot organiserad brottslighet
Senare i år, från den 1 september, får polisen använda hemlig avlyssning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation i förebyggande syfte för att komma åt många fler brottstyper än tidigare.
Läs mer:
Nu kan du slänga dina papperskvitton. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.