”Kliar dödsskönt i kistan”, hävdar Baloo i Djungelboken. Trots det är protein av insekter ingen favorit. Nu gör man kattmat av det i Finland.
"Framtidens protein" blir kattmat i stället


Mest läst i kategorin
När Finlands försvar 2018 beslutade sig för att börja servera vegetarisk mat en dag i veckan, blev dåvarande försvarsministern Jussi Niinnistö upprörd.
”Ingen armé kan slåss på linssoppa eller blomkålsshakes”, sade ministern och slog, förmodligen, näven i bordet.
Vad Niinistö skulle ha sagt om att äta larver och syrsor är oklart, men antagligen något liknande.
I den frågan har han uppenbarligen stöd av sina landsmän. De larver som skulle mätta finska människomagar blir nu i stället hund- och kattmat, berättar Yle.
Insekter – nu på restaurangmenyn. Dagens PS
20 ton fluglarver per dag
I finska Nykarleby finns landets största fabrik för produktion av insekter och där arbetar konsulten Saverio Danubio nu med att få i gång tillväxten av de larver som är anläggningens affärsidé.
I ett mindre testcenter med tropiskt klimat ska produktionen skalas upp och sedan flyttas till den anläggning som är på väg att färdigställas.
Redan nästa vinter ska tio personer jobba här och 20 ton fluglarver produceras per dag.
Flugor och larver ska växa till sig i en 4 000 kvadratmeter stor fryshall, som är en kvarleva från pälsnäringens glansdagar i regionen. Larverna kommer i huvudsak att äta rester från potatisindustrin.
Senaste nytt
Satsar tio miljoner euro
Hela satsningen kostar cirka tio miljoner euro, berättar Yle, och ska dels utnyttja restprodukter och dels ska mervärde i form av proteiner.
In kommer två långtradare med potatisskal och ut kör en mindre lastbil med proteinmjöl och larvolja, som Yle sammanfattar processen.
Råvarorna ska sedan få sin avsättning som hund- och kattmat.
Pontus Sundvik, vd och en av två grundare, ser fabriken i Nykarleby som ett första steg och funderar redan på nästa.
”Det här är en framtidsbransch. Världen behöver mer hållbara proteiner”, säger han.
Slog aldrig igenom
På sikt vill han att proteinmjölet ska användas i människomat, men insektsbaserad mat har inte slagit igenom i Finland för snart tio år sedan.
I en WHO-rapport prisades insektsproteiner som ett sätt att garantera mat globalt och Finland hängde på. Hösten 2017 ändrades lagen och gav tillstånd att producera insekter som människoföda.
Flera företag började odla insekter i liten skala och snart fanns insektstillskott för pizzor, bröd, sallader, choklad och müsli.
2017-2020 uppstod ett 50-tal finska företag som odlade insekter, främst hussyrsa.
Brygger öl i stället
Ingen blev någon succé, vare sig sett till konsumtion eller ekonomi.
”Det saknades teknik för att få insektsfarmer lönsamma. Det saknades också produkter som konsumenterna kunde ta till sig. Det kom aldrig någon enkel, billig och god mat trots lovvärda försök”, säger Topi Kairenius, insektskock och en av profilerna i satsningen.
Den sista insektsfarmen för råvaror till människoföda stängde 2022 och inga nya försök har gjorts sedan dess.
Topi Kairenius? Han brygger öl i Esbo i dag i stället.
”Kan bli populärt igen”
Den finska insektsodling som finns i Finland nu går till djurfoder. Men forskaren Helena Pastell tror på framtiden för insekter, även på våra tallrikar.
”Den största boomen för människomat är förbi, men det kan komma en ny”, säger hon hos Yle.
Den finska armén?
Finland har sedan försöken gått med i Nato och upprustat vid gränsen mot Ryssland.
De vegetariska försöken har avslutats och enligt försvarets personaltidning Ruotuväki är endast 88 av 20 000 beväringar vegetarianer.
Insekter – snart i en matskål nära dig? Dagens PS
Nasa väljer odlat protein från Göteborg. Realtid
För mycket protein skadar hälsan. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.