Bönderna har en mer positiv syn på sin lönsamhet nu än i våras – men de tror samtidigt att sämre tider väntar, enligt Lantbruksbarometern.
Framtiden ser mörk ut enligt bönderna: "Under press"
Mest läst i kategorin
Mjölkproducenter och växtodlare upplever en positiv lönsamhet medan gris- och nötköttsproducenter upplever en mycket låg lönsamhet, enligt Lantbruksbarometern Höst.
40 procent av de tillfrågade bönderna tycker att lönsamheten är ganska god eller mycket god, vilket är en ökning med 10 procentenheter sedan i våras. 57 procent säger å andra sidan att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig.
Böndernas marginaler “under press”
Barometern bygger på en Kantar Sifo-undersökning beställd av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund bland 500 lantbrukare och har kommit ut sedan 1987.
“Det är tydligt att lantbrukarnas marginaler är under press. Vi får bland annat signaler om nötköttsproducenter som funderar på att dra ned på produktionen för att inte behöva köpa in spannmål. Det kan konstateras att fler kostnadsökningar kommer pressa lantbrukarnas likviditet under det kommande året”, säger Filip Olsson, segmentschef Skog & Lantbruk på Ludvig & Co i ett pressmeddelande.
Fyrdubblad räntekostnader
Skenande elpriser, dyrare insatsvaror, dyrare drivmedel och högre räntor är alla faktorer som gör verksamheten dyrare. Skuldsättningen fortsätter att öka och kommer pressa näringen under det kommande året, framkommer också i barometern.
“Räntekostnaden har på ett år fyrdubblats, vi ser även stigande priser på drivmedel, el och insatsvaror och det kommer drastiskt försämra lantbrukarnas marginaler. Industrin och dagligvaruhandeln behöver omgående komma överens om höjda avräkningspriser annars kommer Sveriges lantbrukare gå på knäna det kommande året”, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank.
Läs även: Ryssland: Svenska bönder förlorar miljoner
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.