Dagens PS

Fräcka lögnen – chefens värsta mardröm

Vad gör du egentligen när chefen inte ser?
Vad gör du egentligen när chefen inte ser? (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Jobba hemma. Frihet under ansvar. Visst är det fantastiskt? Om än med distinktionen att många chefer ser rött när det där ansvaret missbrukas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns förstås både ett och annat i arbetslivets alla ramar och rutiner som är fritt för tolkning. Så även distansarbete, som det visat sig.

Tittar vi på det centrala kollektivavtalet för distansarbete, som i sin tur vilar på det europeiska ramavtalet för detsamma, framstår dock definitionen som väldigt tydlig:

”Distansarbete är ett sätt att organisera och/eller utföra arbete med användande av informationsteknik inom ramen för ett anställningsavtal eller anställningsförhållande, där arbete, som också kunde utföras i arbetsgivarens lokaler, regelbundet utförs utanför dessa lokaler”, fastslår Arbetsgivarverket.

Läs även: Veckans citat: Så vet du att du är en bra chef. Dagens PS

Tyst semester

Dessa förtydliganden hindrar dock inte att möjligheten till fjärr- och distansarbete missbrukas, vilket framgår av The Harris Poll’s Out of Office Culture Report, en färsk undersökning på området utförd i USA.

Enligt denna rapport har nämligen en ny trend poppat upp på distansarbetarnas himmel, och den stavas “tyst semester”.

Ett oskick som kort och gott kan beskrivas som att den anställde, företrädes vis millennials enligt undersökningen, låtsas arbeta fast de egentligen är på semester.

Närmare bestämt då 37 procent av de 1 170 anställda som deltog i undersökningen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Saknar balans

Vidare uppgav närmare 40 procent av de tillfrågade att de rörde sina datormöss för att det skulle ge sken av att de var aktiva online. Lika många skickade också e-post utanför arbetstid av samma skäl.

Men varför?

Utöver det uppenbara, att många anställda uppenbarligen längtar ut och bort, kan ett av skälen till denna tysta semester vara att man har svårt att hitta en bra balans mellan arbete och privatliv.

Ett annat att man finner det svårt att be om ledighet. Ett problem som hela 61 procent av millennials och 58 procent av Gen Z uppger att de har, skriver Fortune.

Detta då de upplever ett tryck uppifrån att vara tillgängliga för arbetsrelaterade frågor, men även känner skuld för att lämna över arbete till sina kollegor.

Giftiga chefer

Ytterligare en undersökning visar att många arbetstagare saknar stöd från sina sina chefer, men även att de sprider giftig energi.

Aspekter som visar på en av flera sprickor i fasaden i den företagskultur som unga arbetare vill ha, kontra den deras äldre chefer vill upprätthålla.

ANNONS

Tittar vi på distansarbetets vara och icke vara, är det också en fråga som splittrar de tu, då pandemiåren öppnade upp dörren för flexibilitet och den redan nämnda friheten. En vara som cheferna, fyra år senare, inte är beredda att slösa med.

Arbetsformer luckras upp

Exakt hur denna kulturkrock ska lösas förtäljer inte historien. En strategi kan vara att mötas på halva vägen och erbjuda hybridarbete.

Klart är att såväl bilden av kontorsarbete som distansarbete håller på att luckras upp.

Och frihet under ansvar? Det gäller såklart var du än befinner dig.

Läs mer:

Överraskande rådet: Välj chef först – sedan jobb. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS