Dagens PS

"Förslaget gör Sverige mer sårbart"

Kritik mot ny nationalpark på Gotland
Nordkalks anläggning i Storugns på Gotland. Nu handlar det om utvinning av kalksten i nya nationalparken Bästeträsk på norra delen av ön. (Foto: Stig Hammarstedt/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Förslaget till ny nationalpark på Gotland äventyrar Sveriges försörjning. Det menar branschorganisationen Svemin som vill stoppa förslaget.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av mars lämnades förslaget kring Bästeträsk, Gotlands nya nationalpark på norra delen av ön, ut på remiss.

Det är en 7 000 hektar stor park med en landareal på cirka 5 500 hektar och därmed en av de större nationalparkerna i södra Sverige.

”En mosaik av hällmarker”

”Nationalparken kommer att sträcka sig från havet norr om Ar i Fleringe, till Mölnermyr i Rute söderut och nästan mot Fårösund i öst”, säger Karolina Johansson, som är projektledare för bildandet av nationalparken vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Området som kommer ingå i nationalparken beskrivs som ”en mosaik av kala hällmarker, glesa tallskogar, öppna alvarmarker, vidsträckta myrar, artrika kärr, samt grunda sjöar och havsmiljöer”.

Det kommer enligt förslaget vara tillåtet att plocka svamp och bär och att tälta enstaka nätter i nationalparken.

Ett par icke tillåtna aktiviteter har nu upprört i remissvaren.

Jägarna är upprörda över vad man kallar ”jaktfientliga förslag på Gotland” och vill inte gå med på Naturvårdsverkets föreslagna jaktförbud och inskränkningar i jakten.

”Jag tycker det är oroande inför framtiden. Hela Gotland är på väg att bli ett stort naturreservat”, säger Carl-Johan Jürss, ordförande för Jägareförbundet Gotland, till Jaktjournalen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Ökar svensk sårbarhet”

Svemin, branschorganisationen för gruvor och mineral- och metallproducenter i Sverige, menar att förslaget om ny nationalpark, som det ser ut, ökar Sveriges sårbarhet.

”Förslaget måste tillbaka till ritbordet för att inte Sveriges försörjningstrygghet av så kallad ultraren kalksten ska äventyras”, skriver Svemin.

Inom den föreslagna nationalparken finns nämligen några av Sveriges främsta kalkstensfyndigheter, i form av kalksten av ”unikt hög kvalitet” som används för att kalka sjöar och rena dricksvatten men även i lantbruket, i ståltillverkning och för rökgasrening.

Redan 2005 pekade myndigheten SGU, Sveriges geologiska undersökning, ut fyndigheten och konstaterade att den är ”mycket viktig från försörjningssynpunkt”.

”Omöjliggör utvinning”

Som förslaget till nationalpark nu är utformat omöjliggörs all utvinning av kalk, vilket skulle försämra Sveriges försörjningstrygghet, menar Svemin.

”Kalkstensfyndigheterna i det här området på norra Gotland är helt unika för Sverige, de håller en mycket hög kvalitet. Det finns inga liknande kända fyndigheter utanför Gotland. Jag vill understryka att detta är verkligt samhällsviktiga fyndigheter och att den här typen av kalk inte går att ersätta med andra material”, understryker Katarina Nilsson, ansvarig för forskning och försörjningsberedskap på Svemin.

Nato-krav: Höjd säkerhet och ny hamn. Dagens PS

ANNONS

Nya kraftledningar till Gotland 2031 – inte snabbt nog. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]