Att brytpunkten inte höjs för statlig skatt är “fel väg att gå” och en “dålig åtgärd”, dundrar nu forskare som tidigare jobbat under Elisabeth Svantesson (M) med skattefrågor.
Forskare sågar regeringens skattepolitik: "Dålig åtgärd"
Mest läst i kategorin
Plötsligt ändrade regeringen fot och meddelade att den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig skatt uteblir.
Nivån blir kvar på 51 000 kronor i stället för nära på 57 000 kronor, vilket innebär att fler tvingas betala statlig skatt för att finansiera regeringens reform om ett nytt jobbskatteavdrag, som beräknas kosta 11 miljarder kronor.
Läs mer här: Regeringens löfte: Nu sänker vi din skatt Dagens PS
Enligt Svenska Dagladet innebär det att 330 000 fler svenskar åker på statlig skatt och kritiken har kommit från en rad håll mot regeringens kovändning i frågan.
Får tummen upp av sparekonom
Särskilt inom de egna moderata leden är upprördheten stor.
Läs mer: Rasar efter beskedet: “otroligt dumt” Dagens PS
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tycker dock att det är “en smart manöver politiskt”, säger hon till SvD, av Tidöpartierna i regeringen att flirta med låg- och medelinkomsttagarna.
Dessutom får alla en del av skattesänkningen, konstaterar hon, även om det inte blir lika mycket nu som det var tänkt från början för höginkomsttagarna.
Lika imponerad är inte forskaren Jacob Lundberg, som tidigare varit sakkunnig hos finansminister Elisabeth Svanteesson (M) i skattefrågor.
Forskarens attack på regeringen: “Under all kritik”
“Sverige har en av världens högsta marginalskatter. Den träffar dessutom från relativt låga inkomster i ett internationellt perspektiv. Det är ganska många som betalar statlig inkomstskatt. Att man vill att ännu fler ska betala den statliga inkomsten är under all kritik. Jag tycker att det här är helt fel väg att gå”, säger han till Affärsvärlden och tycker att beslutet är “en dålig åtgärd i sak”.
Han påpekar att brytpunkten fungerat i skattesystemet i 30 år, och att överge praxis på grund av hög inflation är inte rätt, därför och sågar han reformen som han beskriver som “skatteväxling”.
Han får medhåll i Afv av Danske Banks chefekonom Michael Grahn, som tror att regeringen är under press och att det är bakgrunden till att det nya jobbskatteavdraget mejslats fram.
“I praktiken innebär det ju att man höjer inkomstskatten för de som betalar statlig skatt och sänker den för de som ligger under skiktgränsen. Kostnadsmässigt går det jämnt ut för statskassan”, säger Grahn.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.