Det nystartade bolaget Biomason har fått mycket uppmärksamhet för sin produkt – fossilfri cement. Men trots stora samarbeten med exempelvis H&M är forskare skeptiska till produkten.
Forskare sågar biocement från Biomason: ”Hajp”
Mest läst i kategorin
Cementens klimatpåverkan står i centrum för Biomasons arbete. Det uppgår till mer än 4 miljarder ton koldioxid, 7 procent av de mänskligt orsakade utsläppen.
Det amerikanska företaget Biomason har utvecklat en teknik som ska kunna ersätta den sortens cement. Tanken är att härma naturens karboniseringsprocesser. På så vis menar bolaget att deras teknik kan dra ner koldioxidavtrycket från cement med 25 procent till 2030.
Men de svenska forskarna Katarina Malaga och Johan Silfwerbrand har tittat närmare på hur bolaget tillverkar sin produkt. De säger att det inte rör sig om cement.
”Det är inte vetenskapligt alls att säga så, utan är en del av en hajp. Det de gör egentligen är att ersätta klinkers”, säger Katarina Malaga, professor inom hållbart byggande samt forsknings- och affärsutvecklare på forskningsinstitutet Rise.
Biomason har satt orealistiska mål, enligt forskare
Katarina Malaga är övertygad om att produkten inte kan ersätta 25 procent av cementtillverkningen. Johan Silfwerbrand, professor i betongbyggnad på KTH, är också kritisk till hur materialet har blivit marknadsfört. Han tycker att det är mest likt tegel.
Johan Silfwerbrand tycker att de tär en bättre lösning att blanda mindre andel cement i betongen. Då torkar det långsammare, men fungerar ändå. Man kan också fånga upp koldioxid där den så kallade kalcineringsprocessen äger rum.
Läs också:
H&M satsar på odlad cement från Biomason
Cementas koldioxidutsläpp skrivs upp med 20 000 ton
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.