Dagens PS

Våg av nya aktiebolag – Swedbank varnar för riskerna

2021 Sverige
Sverige satte nytt rekord i antal nystartade företag under det nyss passerade 2021. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 dec. 2021Publicerad: 02 dec. 2021

Kravet på aktiekapital har halverats och lett till en våg av nya aktiebolag, men nu varnar Swedbank för ökad risk och sårbarhet i de nya företagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Å ena sidan är det positivt att nyföretagandet ökar, men det finns samtidigt risker kopplade till ett lägre aktiekapital. Ett nystartat företag med 25 000 kronor i aktiekapital har en mer riskfylld situation från början eftersom bufferten är mindre och därmed ökar sårbarheten vid oväntade händelser”, säger Jörgen Kennemar, senioranalytiker på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Enligt Bolagsverkets statistik, som banken hänvisar till, registrerades 50 000 nya aktiebolag under årets tio första månader.

Till det ska läggas drygt 46 000 nya aktiebolag under pandemiåret 2020.

En förklaring till aktiebolagsboomen i Sverige tros vara att tröskeln för att starta aktiebolag sänkts till 25 000 kronor. Regeringens coronastöd under pandemin har dessutom i första hand vänt sig till aktiebolag.

Då är du är personligt ansvarig

Swedbank varnar för att den som driver aktiebolag kan bli personligt ansvarig vid kapitalbrist, samtidigt som marginalerna blivit mindre för att starta aktiebolag.

Enligt Bolagsverket hade närmare 90 procent av de nystartade företagen under 2020–2021 ett registrerat aktiekapital på 25 000 kronor (tidigare krävdes 50 000 kronor i aktiekapital för att starta aktiebolag). Knappt en procent hade ett aktiekapital på 100 000 kronor eller mer.

“Svensk ekonomi har återhämtat sig starkt men många företagare brottas nu med stigande kostnader, inte minst högre energipriser och dyrare transporter. Detta tenderar att minska företagens intäkter och kan i förlängningen leda till att företagets egna kapital krymper. Behöver man nagga på det egna kapitalet bör man ta det som en varningsklocka för ekonomin i företaget”, påpekar Jörgen Kennemar.

Många upplever ökat kostnadstryck

ANNONS

Bland de minsta företagen, utan anställda, ökade konkurserna under perioden januari-oktober 2021 med mer än 30 procent, jämfört med samma tid i fjol, enligt Swedbank som konstaterar att tre av fyra företag gick i konkurs.

“Bygg- och detaljhandelsföretag var överrepresenterade, följt av konsultbolag. Av de företag som gick i konkurs 2020 var drygt hälften äldre än sex år”, skriver baken och menar att det borde vara en varningsklocka för nystartade företag.

“Det gäller i synnerhet om marginalerna är små nu när coronastöden inte förlängs samtidigt som skatteanstånd ska börja betalas tillbaka, då stiger kostnadstrycket för många”, säger Kennemar och hänvisar till en tidigare undersökning av Swedbank och Sparbankerna som visade att tre av tio företagare har kunskapsluckor när det gäller ekonomi, skatter och regler kring företagande.

Läs även: Skatteexpertens uppmaning till småföretagarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS