Dagens PS

Coronakrisen: Regeringen inrättar företagsakut

Stödpaketen i coronakrisen som regeringen och samarbetspartierna C och L lagt fram får underkänt av många företagare. (Foto: TT)
Stödpaketen i coronakrisen som regeringen och samarbetspartierna C och L lagt fram får underkänt av många företagare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 mars 2020Publicerad: 25 mars 2020

Dagens PS redovisar åtgärderna. Bland annat inrättas en företagsakut. Och småföretagare får möjlighet att begära tillbaka inbetald skatt. Spana in hela paketet!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen slopar tillsammans med stödpartierna Centern och Liberalerna företagens arbetsgivaravgifter och egenavgifter från 1 mars till 30 juni.

Detta träder i kraft direkt och gäller retroaktivt.

Notan för staten för det blir 33 miljarder kronor, enligt Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Anstånd med skatt och moms breddas till att gälla årsvis och inte bara kvartalsvis.

“Det handlar om likviditetsförstärkningar på 7 miljarder kronor”, deklarerar Emil Källström.

Nedsättningen föreslås gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25.000 kronor per månad. Det medför en skattelättnad med upp till 5.300 kronor per anställd och månad.

Samma krisåtgärd som på 1990-talet

Där till inrättar staten en företagsakut som ska göra det lättare för företag att få lån i coronakrisen.

“Det gjorde vi även på 90-talet, nu gör vi det igen. Staten tar den större risken, bankerna tar den mindre risken”, förklarar Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

ANNONS

Syftet är bland annat att det låneerbjudande Riksbanken gått ut med på upp till 500 miljarder kronor till bankerna, för att säkra kreditförsörjningen till företag, nu ska få chansen att slå igenom, enligt Mats Persson.

“Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen.”

Riksgäldskontoret kommer att administrera garantin och varje företag föreslås få låna max 75 miljoner kronor, men undantag kan göras.

Lånestödet till företagen gäller i tre år och under första tolv månaderna sker inga räntebetalningar.

Kan kräva tillbaka skatt

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) betonar att småföretagare i regeringens nya giv kan begära tillbaka skatt som betalats in för 2019 för att i stället kunna använda pengarna till att hantera coronakrisen.

De nya reglerna i förslaget innebär att 100 procent av den skattepliktiga vinsten för 2019 får sättas av till periodiseringsfond, upp till ett tak på 1 miljon kronor, vilket sedan kan kvittas mot möjliga framtida förluster. Därmed kan många få tillbaka preliminärskatt som de betalat under 2019. Förslaget berör enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.

För att det här ska komma egenföretagarna till del måste de aktivt begära att få tillbaka pengarna, och de har fram till halvårsskiftet på sig att vända sig till Skatteverket med önskemål om detta.

Detta ger likviditetsförstärkningar för företagen på drygt 13 miljarder kronor, enligt Bolund.

ANNONS

“Det gör att företagare som blir arbetslös slipper lägga ned sitt företag och i stället kan ha företaget vilande. Det gör det lättare att starta upp igen efter coronakrisen.”

Utsatta företag får hyresrabatt

Utöver de redan nämnda åtgärderna utlovar regeringen med hjälp av stödpartierna tillfälliga hyresrabatter för utsatta branscher som hotell- och restaurangbranschen, butiker med flera.

Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Stödet ska kunna sökas i efterhand och gälla för perioden 1 april – 30 juni.

Staten går in med 5 miljarder kronor på det här området för att lindra coronaeffekterna för särskilt utsatta företag, enligt Per Bolund.

“De negativa chockerna sprider sig i världsekonomin, hela världen påverkas”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

“Det vi ser är en efterfrågechock och utbudschock”. Det påverkar hushållens och företagens möjligheter att kunna konsumera och investera.”

Läs pressmeddelandet om regeringens nya stödpaket till småföretagen i Sverige.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS