Företagen tog in 12,1 biljoner dollar, motsvarande nära 110 biljoner svenska kronor, under 2021. Det är 17 procent mer än det tidigare rekordåret 2020, rapporterar Financial Times.
Företagen tog in 110 biljoner i år: "Krossade rekordet"
Mest läst i kategorin
Företagens insamling av kapital i världen slår alla nya rekord under 2021, med enkla finansiella förutsättningar för företagen, särskilt i USA där mer än 5 biljoner dollar samlades in.
Den stora globala företagsfinansieringen är också en ökning på nästan en fjärdedel jämfört med 2019, före pandemin, enligt Financial Times uträkningar som baseras på data från Refinitiv.
Finansieringsfesten fortsätter nästa år
Något slut på finanseringsfesten ses inte heller – det ser ut att fortsätta in i nästa år.
“Vi räknar med att det kommer att fortsätta in i nästa år. Varje år tror man att marknaderna kommer att gå ner från denna frenetiska takt, men det kommer fortfarande att vara robust”, säger Chris Blum på banken BNP Paribas till Financial Times.
En av faktorerna som drar upp siffrorna är att det varit ett rekordår för börsnoteringar, där exempelvis elbilsbolaget Rivian sticker ut då de tog in nära 12 miljarder dollar i sin IPO vilket är mest i år.
Även i Norden och på Stockholmsbörsen har det varit ett rekordår för börsnoteringar, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.
“Det var inte ens nära”
Faktum är att alla större börsmarknader i världen slagit rekord för börsnoteringar i år. Totalt har 1,44 biljoner dollar tagits in genom utfärdandet av aktier, en ökning på 24 procent jämfört med förra året enligt FT .
“Oavsett om du tror att värderingarna är förhöjda eller inte, är verkligheten att det finns mycket likviditet i systemet”, säger Kevin Foley på investmentbanken JPMorgan Chase.
“Vi slog inte bara rekordet, vi krossade rekordet. Det var inte ens nära”, säger Jim Cooney, chef för aktiekapitalmarknader Bank of America till Financial Times.
Läs även: IPO, dippköp, hållbarhet, digitalisering – trender 2021
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.