Dagens PS

Företagarna: "Ta bort matkravet på krogen"

Företagarna vill ta bort matkravet på krögarna
Ta bort matkravet på krögarna så att de kan servera alkohol utan att ha ett kök. Kravet kommer från Företagarna som anser regeln föråldrad. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Att ta bort kravet på mat och kök för servering av alkohol skulle öka innovation och utveckling inom krogbranschen, menar Företagarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det gäller mat och kök i samband med serveringstillstånd, regleras det i 8 kap. 15 § i Alkohollagen, 2010:1622.

Den syftar till att minska alkoholens skadeverkningar genom att mat serveras ihop med alkohol, vilket i förlängningen bland annat gör att det tar längre tid för alkoholen att komma ut i blodet, konstaterar FHM.

Kravet på kök är även ett sätt att begränsa tillgängligheten för alkohol.

Endast restauranger och liknande miljöer, som har eget kök i anslutning till serveringslokalen och ”erbjuder lagad eller på annat sätt tillredd mat”, kan få ett permanent serveringstillstånd för alkohol.

”Föråldrat”

Det här kallar organisationen Företagarna ”svensk alkohollagstiftnings märkligaste regel” i en ny rapport, där man vill skrota ”det föråldrade matkravet”.

Man menar att det enda resultatet av matkravet är att det försvårar för nya verksamheter som vinbarer och mikrobarer att etablera sig.

”Matkravet är ett hinder för innovation och utveckling inom krogbranschen. I stället för att främja kreativa affärsidéer tvingas företagare investera hundratusentals kronor i kök, personal och råvaror som inte alltid behövs. Resurser bokstavligen vaskas bort”, menar Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling.

ANNONS

Senaste nytt

Minskar inte fyllan

ANNONS

Eftersom gästerna i dag heller inte behöver beställa mat för att få beställa alkohol, håller inte heller det historiska argumentet att minska berusning, menar man.

Företagarnas rapport menar dessutom att de svenska kommunerna olika tolkningar av kravet på mat och lagad mat, gör att det blir en ”ojämlik konkurrens och godtyckliga beslut”.

”Matkravet tolkas väldigt olika av olika kommuner. Det händer att krögare behöver lägga till rätter som inte alls passar in i matkonceptet i övrigt endast för att få serveringstillstånd”, hävdar Erik Östman.

”Det räcker inte”

”De höga trösklarna skapar ett likriktat utbud. Ofta är det bara kapitalstarka aktörer som sportpubkedjor och hotellbarer som har råd att uppfylla dessa krav. Det hämmar den mångfalden av unika barer och koncept som vi skulle kunna se”, anser Erik Östman.

Högerregeringen har sagt sig planera en uppluckring av matkravet. Man vill bland annat sänka tidsgränsen för enklare matservering från dagens 23.00 till klockan 22.00.

Dessutom ska man göra en justering i vilken typ av mat som behöver erbjudas, men Företagarna tycker inte att det här räcker.

”Att endast justera i marginalen löser inte de grundläggande problemen med höga kostnader och onödiga regler. Nu har du chansen att göra skillnad på allvar, Ebba. Riv plåstret och slopa matkravet nu”, säger Erik Östman med adress näringsminister Ebba Busch.

Läs mer:

ANNONS

Topplistan: Stockholms bästa cocktailbarer. Dagens PS

Stopp och belägg: Det här funkar inte på krogen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS