Dagens PS

Företagare vågar inte anmäla brott: “Ett hot mot Sverige”

Företagare känner sig otrygga pga brott
Företagare känner sig otrygga (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 08 mars 2025Publicerad: 08 mars 2025

Allt fler företagare utsätts för hot, utpressning och rena attacker. Samtidigt vågar många inte gå till polisen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

30 procent av de svenska företagen har blivit utsatta för brott de senaste fem åren, visar en rapport från Företagarna från i fjol. 

Direkta kostnader, kostnader för investeringar i förebyggande åtgärder, intäktsförluster och andra indirekta kostnader innebär att de totala kostnaderna för brott mot företag landar på drygt 100 miljarder kronor per år. Detta enligt en rapport från Svenskt Näringsliv

ANNONS

Samtidigt anmäler nästan 4 av 10 företagare aldrig brotten de utsätts för. 

“Vi har låtit det gå för långt”, skriver Tobias Adielsson, säkerhetsexpert på Företagarna, i en debattartikel i Altinget, som menar att detta “är ett hot mot Sverige som näringslivsnation”. 

Företagare lever med rädsla 

Under december och januari riktades en majoritet av alla sprängningar mot företag – ofta i syfte att pressa ägarna på pengar. 

Det handlar om en brottsvåg som inte bara påverkar enskilda näringsidkare, utan hela Sveriges ekonomiska framtid, skriver Företagarna

Enligt Tobias Adielsson har problemet eskalerat till en punkt där företagare lever med rädslan att deras familj kan hotas. De oroar sig för sin egen och sitt företags säkerhet.

Det kommer bli en enorm utmaning att vända utvecklingen, skriver han. 

ANNONS

Läs även: Nya avgifter ska stoppa ekobrott – slår mot vanliga företagare. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Fler företagare hotas 

Andelen företagare som utsatts för hot och utpressning har ökat från under en procent 2017 till ungefär tre procent i dag. 

Samtidigt finns det tusentals företagare som inte vågar polisanmäla brotten av rädsla för att gängen ska slå tillbaka.

Men när brotten inte anmäls förblir de osynliga – och då är risken stor att problemet fortsätter växa.

Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?

Överväger att ge upp

Konsekvenserna märks redan. 

Enligt tidigare undersökningar uppger 17 procent av företagarna som drabbats av brott att de överväger att lägga ner sin verksamhet. Var femte företagare funderar dessutom på att flytta sitt företag till en tryggare plats.

ANNONS

Därtill har vissa valt att avstå från investeringar på grund av en oro att drabbas av brott eller på grund av tidigare utsatthet. Andra har avstått från att rekrytera ny personal, visar rapporten från Svenskt Näringsliv. 

Om det fortsätter på det här viset kan Sverige få se en våg av företag som antingen lägger ner eller flyttar utomlands – något som skulle slå hårt mot Sverige.

Vad behöver göras?

För att bryta den negativa trenden måste företagare våga anmäla brott – och då måste de känna att polisen tar deras oro på allvar, skriver Företagarna. 

Adielsson menar att polisen behöver använda de resurser som krävs för att skydda de människor som driver Sveriges ekonomi framåt. Han lyfter också vikten av att straffen för utpressning och andra gängrelaterade brott blir mer kännbara.

“Det är inte bara en fråga om trygghet för företagare – det är en fråga om Sveriges framtid som näringslivsnation”, skriver han. 

“Vi måste vända utvecklingen tillsammans”.

Läs också: Regelverk bromsar företagens affärsutveckling. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
AI test
Möt Sveriges främsta AI-experter

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.

Boka här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS