Dagens PS

Företagare har lågt förtroende för polisen – anmäler inte brott

Företagare har lågt förtroende för polisen – anmäler inte brott
MALMÖ 2021-01-11 Skador efter ett inbrott i en kontorslokal i centrala Malmö där man krossat rutor och slagit hål i dörrar för att ta sig in. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 mars 2022Publicerad: 21 mars 2022

Företagare ute i landet låter bli att anmäla när de utsätts för brott. Många upplever att det inte är någon mening med att anmäla, och att polisen inte bryr sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en undersökning från Företagarna. Organiserade ligor som slangar diesel kan innebära stora förluster för en redan hårt drabbad sektor företagare. Dagens Industri berättar om hur en företagare blev av med 1 000 liter diesel. En bil stannade intill företagets stängsel, och kunde med en slang och en pump stjäla de dyra dropparna.

“Polisen konstaterade att det var en proffsliga som gjorde en stöt och åkte vidare” säger Liselotte Ericsson Dahl, vd för det drabbade företaget till DI.

“De jobbade oerhört snabbt och effektivt.”

Företagare anmäler inte brott

Enligt Företagarnas undersökning har ett av tre företag utsatts för brott de senaste fem åren. 65 procent av företaget har inte gjort någon anmälan till polisen. De upplever att det inte lönar sig, “på grund av nedlagda utredningar”.

“Den offentliga statistiken blir felaktig”, säger Pontus Lindström, brott- och säkerhetsexpert hos Företagarna, till Dagens Industri.

“Vi gör allt vi kan för att få upp anmälningsbenägenheten, men det måste till en beteendeförändring hos polisen”, fortsätter han.

Vill ha mer polisnärvaro

Lindström säger att majoriteten som inte anmäler känner att det inte är någon idé, och att polisen måste bli bättre på att hantera vardagsbrott. Han säger att det bara är var fjärde företagare som tycker att polisen har tillräckligt hög närvaro, och att så mycket som tjugo procent av föregtagarna har funderat på att lägga ned verksamheten på grund av brottsligheten.

ANNONS

Otryggheten är störst i de större städerna, men Lindström säger att näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har fel när han i en DI-intervju påstår att brott är ett problem i segregerade områden, inte i hela landet”.

“Han har helt fel i sin analys”, säger Pontus Lindström till DI. “Det är företagets storlek och bransch som är mest avgörande för om man drabbas”.

Läs även: Företagare lurade på över 150 miljoner – genom sms-bedrägerier 

Läs även: Brott mot företagare ökar – mer än hälften drabbade 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS