Är du säker på att personen du intervjuar för ett jobb faktiskt existerar? Rekryteringsföretag slår nu larm om hur avancerad deepfake-teknik används för att stjäla identiteter och lura företag.
Företag varnas: Så luras ni under rekryteringen
Mest läst i kategorin
Att anställa fel person har alltid varit en risk för företag, men med modern teknik har hotet tagit en ny form.
Svenska rekryteringsföretag varnar nu för hur deepfake-teknik används av bedragare för att ta sig in i företag under falska identiteter.
Bedragaren kapar en profil, ofta från LinkedIn, och skapar ett falskt CV. Under en distansintervju används en deepfake av personens ansikte och röst i realtid. Det ser övertygande ut – och arbetsgivaren märker ofta inte att något är fel. Det rapporterar SVT.
Så går bedrägeriet till
Processen är både välplanerad och avancerad. Först stjäl bedragaren en identitet med både foto och yrkesbakgrund. Informationen används för att skapa en trovärdig jobbansökan. När personen blir kallad till intervju använder de en deepfake för att imitera någon annan.
Syftet är inte bara att få jobbet – det handlar om att stjäla företagsdata, plantera virus och i värsta fall utpressa företaget.
Senaste nytt
Inte första gången
I skrivande stund har diverse deepfake-bluffar kostat företag flera miljoner dollar.
Under 2024 blev exempelvis det brittiska design- och ingenjörsföretaget Arup lurade på närmare 25 miljoner dollar. Då var det en finansarbetare i Hongkong som trodde att han överförde pengarna till någon han trodde var hans ekonomichef.
I ett annat, uppmärksammat fall användes en kvinnas ansikte i flera komprometterande videor och bilder – något som resulterade i en massiv häxjakt online. Tyvärr är detta bara ett av många exempel på hur tekniken kan användas i destruktiva syften.
Krävs inga speciella färdigheter
I takt med att generativ AI blivit tillgänglig för den bredare massan har möjligheterna för cyberbrottslingar ökat. Idag krävs det inte längre något supersnille för att använda tekniken.
“De behöver inte längre ha några speciella tekniska färdigheter”, säger David Fairman som är chef för informationssäkerhet vid cybersäkerhetsföretaget Netskope, till CNBC.
Ännu inga kända fall i Sverige
I Sverige finns det än så länge inga rapporterade fall av deepfake-bedrägerier i jobbintervjuer. Men risken är långt ifrån obefintlig, menar experter.
”Vi får hoppas att det håller sig borta så länge som möjligt”, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter. Hon tillägger:
“När det gäller företaget så behöver de ta höjd för det här i sin riskbedömning. Man behöver införa rutiner som gör att man kombinerar det digitala med den fysiska världen. Det är nog det enda sättet att komma till rätta med det här”.
Läs också: Chocken: Utsattes för deepfake – av Sam Altman. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.