Dagens PS

Före detta toppchef misstänks ha lurat företag på 98 miljoner

Brott mot företag
Den tidigare toppchefen misstänks för grova brott och anklagas för att ha stulit enorma summor genom bluffakturor. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 08 feb. 2025Publicerad: 08 feb. 2025

En före detta toppchef misstänkts för grova brott mot det företag där han tidigare arbetade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tidigare toppchefen på entreprenad- och logistikföretagetet BDX står i centrum för en omfattande utredning där han misstänks ha lurat bolaget på närmare 100 miljoner kronor.

I en dramatisk utveckling har Luleå tingsrätt nu beslutat att frysa ytterligare 82,2 miljoner kronor av mannens tillgångar, vilket tillsammans med tidigare frysningar uppgår till totalt 114 miljoner kronor.

Omfattande bedrägeri med bluffakturor

Enligt misstankarna ska den tidigare BDX-chefen tillsammans med storägaren och tidigare ordföranden Roger Åström ha använt över 900 bluffakturor och överföringar mellan olika bolag för att lura företaget på 98 miljoner kronor inklusive moms.

Kronofogden har redan agerat genom att spärra den tidigare toppchefens bankkonton och värdepappersdepåer. Dessutom har myndigheten beslagtagit flera tillgångar, inklusive en exklusiv bil, en hjullastare och ett släp. Den enda tillgång som ännu inte berörts är mannens fastighet i utkanten av Luleå, rapporterar Norrbotten-kuriren.

FAKTA: Utredningen

• Misstänkt belopp: 98 miljoner kronor
• Frysta tillgångar: 114 miljoner kronor totalt
• Antal bluffakturor: Över 900
• Misstänkta brott: Grov trolöshet och grovt penningtvättsbrott

Läs mer: Domen skjuts upp – gruva får vänta på ödesbeskedet. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Förnekar brott mot företag

ANNONS

Mannen, som är i 50-årsåldern, är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet och grovt penningtvättsbrott. Hans advokat Anna Melander hävdar dock bestämt hans oskuld.

“Det finns inga osanna fakturor upprättade av min klient. Vi kommer visa under huvudförhandlingen att det inte stämmer”, säger Melander till Norrbottens-Kuriren.

Brott mot företag ökar

Enligt en rapport från Företagarna har 30 procent av svenska företag utsatts för brott under de senaste fem åren. Brotten orsakar omfattande kostnader för både samhället och företagen, med både direkta kostnader från själva brotten och indirekta kostnader för säkerhetslösningar och intäktsbortfall.

Oroväckande är att företagens benägenhet att anmäla brott har minskat sedan 2017. Medan 35 procent anmäler alla brott, väljer hela 38 procent att aldrig anmäla. Den främsta orsaken är att många företagare (39 procent) inte ser någon poäng med att göra en anmälan.

Konsekvenserna är allvarliga – av de brottsutsatta företagen har 19 procent övervägt att flytta sin verksamhet och 17 procent har funderat på att lägga ned helt.

Läs även: Nytt besked: Svenska företag kan slippa jobbig byråkrati. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Lars Calmfors är kritisk till den ekonomiska politik som Trump bedriver
Spela klippet
Makro

Svenska experten: "Trumps ekonomiska strategi är obegriplig"

08 feb. 2025
ANNONS