Dagens PS

För många underställda – hur hälsosamt är det?

underställd
Kan man ha hur många underställda som helst och det fortfarande är hälsosamt? (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 19 apr. 2021Publicerad: 16 apr. 2021

Hur många underställda kan en chef ha innan det blir ohälsosamt? Den frågan ställer sig tidningen Chef och forskaren Annika Härenstam varnar för följderna.
“Verkligheten passar inte in i styrmåtten”, säger Härenstam.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kan man ha hur många underställda som helst och det fortfarande är hälsosamt? Troligen inte, om man lyssnar på forskaren Annika Härenstam som intervjuas i tidningen Chef.

Annika Härenstam är professor emerita i sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.Hon är en av Sveriges ledande experter på ledarskap inom offentlig sektor. Hon riktar stor kritik till hur verksamheterna med 50 underställda och uppåt styrs. Framförallt i kvinnodominerade yrken är villkoren för chefer riktigt dåliga, enligt Härenstam.

”När de nya marknadsinfluerade styrmodellerna rullades ut över vård, skola och omsorg i början av 90-talet, infördes en styrlogik som präglas av ekonomi och resultatmätning. Men verkligheten passar inte in i styrmåtten. Långt ifrån allt arbete som utförs av enhetscheferna och deras medarbetare syns i matriserna. Ändå är det matriserna som räknas”, säger hon till tidningen chef.

Tvingas rensa avlopp

Inom till exempel äldreomsorgen kan en chef ha uppemot 100 underställda, men i stället för att leda arbetet tvingas man rensa avlopp, montera hyllor. Utöver det jobba med alldeles för mycket administration som dessutom hamnar på hög då man inte hinner med det. Något som skapar dålig stress.

“En tendens att betrakta omsorg som något medfött kvinnligt, som inte kräver så stor utbildning utan ligger nedärvt i kvinnornas kroppar. Ett synsätt som även det innebär att kvinnors arbete – inklusive chefernas – inte fullt ut värderas eller syns”, säger Annika Härenstam.

Läs mer: Fler ledarskapsnyheter på

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]