Vi förknippar Ikea med hyllplan och muttrar med kärnfulla namn. Men bakom Ingvar Kamprads succé döljer sig också en mörkare verklighet som nu hunnit ikapp.
Följden av Ikeas mörka historia – 70 miljoner
Mest läst i kategorin
De brukar benämnas som det svenskaste vi har, Ikea.
Vänder vi oss utanför Sveriges gränser finns det även de som anser att det är det mest svåruttalade vi har. Åtminstone som varumärke betraktat.
Likväl, en riktigt svensk klassiker som även hyllats som arbetsgivare. Igen och igen.
Ett gott betyg som naggades i kanterna under 2012 då en tysk utredning visade att flera av Ikeas underleverantörer använde tvångsarbetare i DDR för att tillverka produkter för företaget, skriver SVT.
Att detta inte var förenligt med Ikeas värderingar behöver knappast sägas.
Ursäkt på 70 miljoner
Så här tolv år senare kommer följaktligen deras försök till försoning i form av ett generöst bidrag till den fond som stöttar personer vilka fallit offer för forna, östtyska diktaturen, skriver Aftonbladet.
Närmare bestämt då 70 miljoner kronor, vilket offrens representant menar är ett ansvarsfullt erkännande av företagets historia.
Walter Kadnar, chef för Ikea i Tyskland har även beklagat händelserna djupt.
Läs även:
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.