När Trygghetsfonden summerar 2024 är det en sval konjunktur man ser – men samtidigt en där möjligheterna att få jobb är goda.
Fler vill kompetensutveckla sig
Mest läst i kategorin
Trygghetsfonden TSL är en omställningsförsäkring avtalad av LO och Svenskt näringsliv, som inkluderar 100 000 arbetsgivare och 900 000 anställda.
Sedan 2006 har man genomfört en kvarts miljon omställningar och hjälper i snitt 15 000 människor per år till ett nytt jobb.
Under fjärde kvartalet i år har 6 800 personer fått omställningsstöd, en ökning mot årets andra och tredje kvartal men en minskning jämfört med sista kvartalet 2023.
För helåret 2024 ökar ändå antalet med 16 procent, skriver Trygghetsfonden i årets sista rapport.
Ökar i de flesta branscher
Antalet som beviljats omställningsstöd har ökat inom de flesta branscher, jämfört med motsvarande period förra året.
Bygg är den bransch med störst inflöde under året. Industrin, som tidigare har varit den största branschen har däremot minskat och har nu näst störst inflöde. Sedan följer handel, personaluthyrning och transport.
Söker yrkesutbildade
”Trots den svala konjunkturen på arbetsmarknaden går det bra för våra deltagare. Under fjärde kvartalet 2024 hittade 89 procent av deltagarna en ny lösning, vilket är mycket glädjande. Störst var lösningsgraden inom bygg där 96 procent fick nytt jobb eller annan lösning. För helåret var siffran 91 procent”, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL.
Hon påpekar samtidigt att efterfrågan på yrkesarbetare är fortsatt hög och att många företag vittnar om kompetensbrist.
Satsar på kompetensutveckling
Sedan snart två år erbjuder Trygghetsfonden TSL, förutom omställningsstöd, även kompetensstöd.
Det innebär att även anställda får fler möjligheter att, genom vägledning och ekonomiskt stöd under utbildning, långsiktigt stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
”Intresset för kompetensutveckling är stort och växande bland medarbetare i TSL-anslutna företag. Det visar sig både inom olika branscher och genom spridning regionalt. Vi är både stolta och glada att finnas närvarande för människor under hela yrkeslivet och kunna erbjuda både omställnings- och kompetensstöd till medarbetare i våra anslutna företag”, säger Caroline Söder.
Sedan starten 2022 har cirka 11 000 personer ansökt om kompetensstöd från TSL. Drygt två tredjedelar av ansökningarna gäller utbildningar inom yrkeshögskolan, medan övriga gäller utbildningar på universitet, högskola eller komvux.
Så många missbedömer sin egen kompetens – är du en av dem? Dagens PS
Iva: Kompetensbrist bromsar Sverige. Dagens PS
Industrin slår larm: “Slöseri på toppkompetens”. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.