Adolf Hitler gick under radarn i inledningen av andra världskriget, men Putin “borde vi inte ha missat”, säger Fiona Hill i en Politico-intervju.
Fiona Hill: Hitler och Putin – slående lika
Mest läst i kategorin
Rysslands president Vladimir Putin, som nu stuckit Europa i brand med kriget i grannlandet Ukraina, har i sak samma avsikter som Adolf Hitler hade under andra världskriget.
Det säger den före detta säkerhetsrådgivaren åt USA:s president, Fiona Hill, 56 år, som följt Putins förehavanden under många långa år, i en intervju med tidskriften Politico.
För det första är det inte korrekt, påpekar hon, att Rysslands krig i Ukraina är den största militära operationen i Europa sedan andra världskriget.
Tjetjenienkriget var först
“Den första största militära aktionen i Europa sedan andra världskriget var faktiskt i Tjetjenien, eftersom Tjetjenien är en del av Ryssland. Detta var en förödande konflikt som drog ut på tiden i åratal, med två krigsrundor efter en kort vapenvila och tiotusentals militära och civila offer. Groznyjs regionala huvudstad jämnades med marken. Offren var övervägande etniska ryssar och rysktalande. Tjetjenerna slog tillbaka, och detta blev ett militärt debacle på Rysslands egen mark”, framhåller Fiona Hill.
Det är inte omöjligt att Putin suttit och kikat på gamla kartor i Kremls arkiv över hur Ryssland en gång såg ut och att hans plan är att återuppliva det ryska imperiet.
Det är snarare högst troligt, enligt Putinkännaren, säkerhetsrådgivaren och författaren Fiona Hill, som konstaterar att de ryske ledaren suttit 22 år vid makten i Moskva och lyckats ändra konstitutionen så att han kan sitta kvar till 2036.
Senaste nytt
Stalin den enda som suttit längre
Men däremellan, redan 2024, är det val och även om Putin manövrerat ut sin främsta politiska motståndare, Aleksej Navalnyj, som fängslats och i dag sitter i en rysk straffkoloni, måste Putin övertyga folket om att han är den oumbärlige ledaren.
Det är bara Josef Stalin som haft makten längre i Ryssland än Putin, enligt Fiona Hill.
Bakgrunden till det som nu händer i Ukraina går tillbaka till 2007-2008 och Natos utvidgning österut.
Kort efteråt invaderades Georgien, konstaterar hon.
Ukraina klarade sig länge från ryska aggressioner, men sedan kom annekteringen av Krim 2014 och nu senast självständighetsförklaringarna av de ryskseparatistiska regionerna Donetsk och Luhansk varpå Ryssland sedan gick till anfall mot Ukraina.
Det kan tänkas, menar Fiona Hill i Politico-intervjun, att Putin nöjer sig med att splittra upp Ukraina.
Kärnvapenhotet ska tas på allvar
Men det är mer troligt att Putin vill slå vakt om de gamla ryska gränserna och att han inte stannar vid att inta Ukraina.
På frågan om han är kapabel och hur allvarligt hans hot om att använda kärnvapen ska ses, blir svaret:
“Saken med Putin är att om han har ett instrument vill han använda det.”
Militäralliansen Nato har också, på sitt sätt, misslyckats med att minimera riskerna för en konfrontation med Ryssland, anser Fiona Hill.
Hon efterlyser ett internationellt tryck på Moskva större än EU:s, Natos och USA:s och där företag verksamma i Ryssland sätter tryck på Ryssland när det gäller oljan och gasen.
Vill se ett avbrott i alla affärer med Ryssland
“Sanktioner kommer inte att räcka. Du måste ha ett stort internationellt svar, där regeringar självmant beslutar att de inte kan göra affärer med Ryssland under en tid tills detta är löst. Vi behöver ett tillfälligt avbrott i affärsverksamheten med Ryssland. Precis som vi inte skulle ha en fullständig diplomatisk förhandling för något annat än ett eldupphör och tillbakadragande medan Ukraina fortfarande aktivt invaderas, så är det samma sak med affärer. Just nu underblåser du invasionen av Ukraina. Så vad vi behöver är ett avbrott i affärsverksamheten med Ryssland tills Moskva upphör med fientligheterna och drar tillbaka sina trupper.”
När det gäller Hitler, förintelsen och nazisternas mål med Tyskland (det Tredje riket) och jämförelsen med Putins Ryssland är likheterna slående, anser säkerhetsexperten och påpekar att Putin precis som Hitler ägnar stor kraft och tid åt att legitimera sina territoriella krigsaktioner under förespegling av att han skyddar ryska minoriteter.
Fiona Hill: Putin gör samma sak som Hitler
För Hitler ledde det till ökade sympatier runt om i Europa.
Under samtalet förs inte oväntad det tredje världskriget på tal – och det har redan börjat, enligt Fiona Hill.
Och att världen missade Hitler – det är en sak, förfärligt beklagligt – men Putin borde vi inte ha missat, tycker den frispråkige säkerhetsexperten.
Putin har också glömt att hans egen familj en gång led under Adolf Hitlers expansion och den påbörjade ockupationen av dåvarande Sovjetunionen med belägringen av Leningrad, det vill säga dagens Sankt Petersburg.
Trots det gör “Vladimir Putin samma sak” just nu, säger Fiona Hill.
Läs mer: Schweiz bryter med sin berömda neutralitet – fryser Putin
Läs även: Kinesiska historiker fördömer kriget mot Ukraina i öppet brev
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.