Dagens PS

Finskt godis världens bästa – igen

Finskt godis godast i världen
Mycket lakrits är god – men den goda kommer från Finland. Nu har finska Halva korats till den som gör världens bästa, tredje finska segern på fyra år. (Foto: Jessica Gow/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 jan. 2025Publicerad: 24 jan. 2025

Finska lakritstillverkaren Halva är de som gör bäst godis i världen. Men nej, det är ändå inte aktuellt att byta namn till Hela.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finländarna brukar, i en visserligen tvivelaktig undersökning, bli utsett till det lyckligaste folket i världen.

Om det ändå är så kan man undra vad roten till denna lycka är. Nu vet vi att det kan vara lakritsroten.

Brittiska livsstilstidningen Luxlifes har i sin årliga tävling Food & Drink Awards korat finska konfektyrtillverkaren Halva till världens bästa lakritstillverkare.

”Det känns bra att vi blivit utsedda till bäst i världen”, sägs Halvas vd Jean Kravokyros till finska Iltalehti.

Inga överdrifter där, om man säger så.

Tillägget från Halvas vd att ”priset är ett underbart erkännande för hela vår personal” får inte heller någon att svimma av chock.

Tre vinster för finskt godis på fyra år

Att finsk lakrits håller världsklass är inget nytt. 2024 års vinnare är Halva – 2021 och 2022 valdes finska Kouvola till världsbäst i samma kategori.

När det gäller Halva, verksamt sedan 1931, så är företaget mest känt för sin lakrits och salmiak.

ANNONS

Cirka 40 procent av lakritsen går på export och konfektyren säljs i ett 20-tal länder.

ANNONS

Senaste nytt

Går fria från Trump?

Snabbast växer exporten till USA och Kanada – och inga rykten finns om Trump-tullar på godiset. Ännu.

”Utomlands och speciellt i USA, äter man mycket färgad  lakrits, med smaker som mango och jordgubb, men även traditionell svart lakrits går bra, säger Jean Kravokyros.

Sedan 1950-talet är det i fabriken i Pitäjänmäen i Helsingfors konfektyren produceras, med varumärken som The pass of the Old Age, King Kong-godis och Vanhat Autot.

Hemligheten?

”Att koka lakritsmassan är ett viktigt arbetsmoment med tanke på slutresultatet: tillagningstid och temperatur är avgörande”, säger konfektyrarbetaren Tarmo Mähönen i pressmeddelandet.

Tredje generationen

I dag är det tredje generationen av en grekisk släkt som leder Halva. Bröderna Jean och Michael Kravokyros kom till Finland för att jobba men började göra grekisk halva – därav namnet – efter sin mormors recept, ett recept som företaget fortfarande använder.

ANNONS

Efter några år expanderade företaget och börjat tillverka mer konfektyr.

Efter de två bröderna kom Fokio Kravokyros som är generationen innan dagens vd Jean Kravokyros.

I Luxlifes tävling utvärderas kandidaterna utifrån bland annat företagets rykte, djupgående kompetens, kundfeedback, rekommendationer och hur innovativa de är.

”Finsk lycka” står inte med bland kriterierna – men det kanske borde?

Mindre svenskt godis i Sverige – och mer i Sydkorea. Dagens PS

Lösgodis ger börsrekord – bolaget upp 40 procent. Dagens PS

Bly och andra tungmetaller i svensk choklad: “Värre i ekologisk”. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS