Dagens PS

Finanspolitiska rådet sågar regeringen

Finanspolitiska rådet sågar regeringen
Ulf Kristersson, Tobias Billström och Elisabeth Svantesson inför dagens danska statsbesök. En roligare uppgift än att läsa Finanspolitiska rådets rapport. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Finanspolitiska rådet underkänner regeringens förklaringar till vår höga arbetslöshet och konstaterar att klimatpolitiken inte går ihop.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Finanspolitiska rådet lämnar i dag rapporten ”Svensk finanspolitik 2024”.

Inledningsvis konstaterar man att utsikterna i statsbudgeten för 2024 var relativt dystra i och med att lågkonjunkturen väntades bli djup och arbetslösheten stiga.

Att regeringen då valde en ”svagt åtstramande finanspolitik”, anser rådet var rimligt – även om man påpekar att ”en något mer expansiv politik troligen också hade varit möjlig”.

Kunde ha undvikits

Kritik från Finanspolitiska rådet kommer när det gäller kommuner och regioner.

Den höga inflationen innebär en tillfällig men kraftig ökning av kommunernas pensionsskuld 2023-2024, konstaterar rådet.

”Rådet anser därför att tillfälliga underskott i kommuner och regioner kunde ha motiverats”, skriver man och pekar på att kommunallagen ger möjligheter till detta.

”Det rådde osäkerhet kring hur detta skulle tolkas”, skriver Finanspolitiska rådet och konstaterar att det ”kan ha bidragit till neddragningar som annars kunnat undvikas”.

ANNONS

Senaste nytt

”Går inte att förstå”

ANNONS

Regeringen behöver bli ”tydligare” i sin redovisning av kommunsektorns ekonomi, bland annat när det gäller om tillskott innebär en realförbättring eller bara täcker ökade kostnader.

”Med nuvarande redovisning går det inte att förstå på vilka grunder regeringen har bestämt statsbidragens omfattning”, konstaterar man.

En halv miljon utanför

När det gäller arbetsmarknaden är betyget att Sverige i huvudsak har ”en väl fungerande arbetsmarknad med en hög sysselsättning”, men att samtidigt en halv miljon personer varaktigt står ”utan arbete”.

Finanspolitiska rådet underkänner regeringens förklaring att ”bristande ekonomiska drivkrafter”, det vill säga att folk hellre går på bidrag, är en viktig förklaring till arbetslösheten.

”Viktigare förklaringar är problem med matchning och bristande eller svårbedömd kompetens”, menar rådet.

”Små effekter”

Att sätta tak för bidrag och inför nya jobbskatteavdrag ”har sannolikt små effekter” på arbetslösheten, konstaterar rådet och tar regeringen i örat.

”Åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken bör i högre grad bygga på forskningsresultat och beprövad erfarenhet”, påpekar man.

ANNONS

”Saknar klimatstrategi”

Än värre är det när det gäller klimatet.

”Regeringen saknar en sammanhållen och begriplig klimatstrategi”, är den iskalla sågningen.

”Företag och hushåll får därför svårt att fatta genomtänkta investeringsbeslut och ställa om på ett kostnadseffektivt sätt, något som riskerar att särskilt drabba hushåll med små marginaler”, konstaterar Finanspolitiska rådet.

Orimligt och ogenomförbart

Påståenden från regeringen om att hushåll och verksamheter inte ska påverkas negativt ekonomiskt av klimatomställningen och att alla ska kompenseras fullt ur för högre drivmedelspriser ”är varken rimligt eller genomförbart”, konstaterar rådet.

”Klimatomställningen är nödvändig. Regeringen behöver visa ledarskap; klimatpolitiken behöver förklaras – och försvaras – för att nå acceptans”, avslutar rådet.

Läs mer:

Boven i dramat: Därför ökar klyftorna i Sverige. Dagens PS

ANNONS

Finanspolitiska rådet: “Respekten för ramverket har minskat”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS