Det statliga korttidsstödet var till för att hjälpa coronadrabbade företag. Tanken var att staten skulle betala en del av de anställdas löner under krisen. Men en kvarts miljard, 254 miljoner kronor, gick till företag som sedan gick i konkurs efter att de hade fått stödet.
Sveriges radio har pratat med Jonas Hjort, en av de restaurangägare som fick korttidsstöd. Han förklarar att han hade hoppats på att allt skulle vända.
”Men det var ju bara som konstgjord andning. Vi hade ju inga gäster”, förklarar Hjort, som fick försätta restaurangen i konkurs.
”Det här stödet har varit väldigt omfattande och har kommit på plats på väldigt kort tid. Men att en del företag som hamnar i en väldigt svår ekonomisk situation börjar försätta sig själva i konkurs är kanske inte helt oväntat”, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tiilväxtverket som delade ut pengarna.
Jonas Fryklund på Svenskt Näringsliv menar att stödet ändå fungerade som det ska, trots att ala verksamheter som fick ta del av det inte klarade sig.