Dagens PS

Färre butiker utsatta för brott – men stölderna fortsätter

45 procent av handeln utsatt för brott senaste kvartalet
Något färre brott mot handeln senaste kvartalet – ändå var 45 procent av butikerna utsatta för någon typ av brottslighet. (Foto: Emma-Sofia Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Färre butiker har utsatt för brott årets tredje kvartal – en klen tröst när så mycket som 45 procent av butikerna ändå blivit utsatta.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Brotten mot handeln befinner sig fortfarande på väldigt höga nivåer, konstaterar Svensk handel i sin trygghetsbarometer.

Säkerhetsindex – andelen butiker som råkat ut för stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller bedrägeriförsök – landade under tredje kvartalet 2024 på 45 procent.

Det är, trots den höga siffran, en minskning med fem procentenheter jämfört med kvartalet innan, men fyra procentenheter högre än motsvarande kvartal 2023.

Dyster trend fortsätter

”Det är uppenbart att den dystra trenden vi noterat över en längre tid håller i sig. Handelns brottsutsatthet förblir hög. Det är oroväckande, och på sikt kommer det att få konsekvenser för gemene man”, säger Nina Jelver, säkerhetschef hos Svensk handel.

”Butiker och service man tagit för givet riskerar att försvinna till följd av att brottsutsattheten förblir hög”.

Stölderna fortsätter att slå hårt mot branschen. Under det tredje kvartalet uppgav 36 procent av handlarna att de utsatts för stöld den senaste veckan, vilket ändå är en viss minskning jämfört med föregående kvartal.

Vidare kan det konstateras att var fjärde handlare upplevt hotfulla beteenden från besökare eller kunder den senaste månaden.

10,5 miljarder per år

ANNONS

”Det stjäls för 10,5 miljarder kronor i svenska butiker årligen. Och lika mycket läggs på säkerhetsförebyggande åtgärder. Det är kostnader som för många handlare är tuffa att bära. I slutändan slår det också tillbaka på kunderna, i form av högre priser och ett mindre sortiment. Stölderna är i dag ett samhällsproblem”, säger Nina Jelver.

”Detta är ett centralt tema under årets säkerhetsvecka, som pågår mellan den 21–27 oktober. Vårt budskap till handelns alla företag är tydligt. För att den akuta frågan om handelns brottsutsatthet ska nå högre upp på beslutfattarnas dagordning krävs att handelsföretagens vardag också speglas i statistiken. Anmäl alla brott”.

Läs mer:

Rapport: Hälften av handlarna utsatta för brott. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]