Det är färgglada förpackningar, lockande frukter och löften om nytta och hälsa. Men vad är det egentligen i juiceglaset på frukostbordet?
Får det lov att vara ett glas tropisk...äppeljuice?
Mest läst i kategorin
När juryn för Årets matbluff senast bad svenskarna att nominera produkter till utmärkelser, kom 288 förslag.
Senaste finalen i tävlingen utspelade sig mellan sex produkter.
Det var en lakritspinne utan lakrits, en kalvfond med 0,4 procent kalv i form av kalvköttspulver, en granola med lika mycket socker som kolasås, en funktionsdryck med ett vilseledande namn, ett bröd som saluförs som ”hembakat” men kommer från en fabrik i Halmstad och en äppelkaka med exakt 0,9 procent äpple.
Just äpple handlar det om även nu, även om det kanske inte borde göra det.
Det är Råd & Rön som gått igenom kyldisken i våra butiker och konstaterar att variationen av juicer ser enorm ut.
”Det är juicer med lychee och lime, drakfrukt och guava”, konstaterar sajten.
”Men när vi granskar ingredienslistorna ser vi att det mest handlar om äppeljuice”.
Flera exempel
Sajten tar flera exempel på fenomenet.
Det första är en ”jordgubb guava”-juice som innehåller 79 procent äpple och endast 15 procent jordgubb samt 5 procent guava.
Det andra en ”Red Berry Dream juice” med 89 procent äppeljuice och endast 6 procent jordgubb, 3 procent hallon och 2 procent svartvinbär”.
Minst av en namngiven ingrediens har ”Dragonfruit, Lychee, Apple, Baobab + Vitamins”-juice som endast har 0,41 procent baobab.
Producenternas svar är att de följer de regler som finns. De reglerna tillåter att namnen baseras på vad juicen ska smaka och inte dess innehåll och att man deklarerar alla ingredienser i fallande ordning.
”Går inte att säga”
”Det går ofta inte att säga rakt av om en produkt verkligen får kallas som den gör. Men om många känner sig vilseledda kan en utredning behövas”, menar Amanda Rosendahl, inspektör på Livsmedelsverket.
Forskaren Kimmo Rumpunen vid SLU påpekar att det finns flera anledningar till att man väljer att ha äpple i juicen, exempelvis väger sötman upp den syra som vissa bär och frukter har.
Men det är även en kostnadsfråga, menar han.
”Det är billigare och enklare att odla äpple än mango och äpple odlas globalt medan mango bara odlas i tropikerna. Det är klart att det finns en prisskillnad”, understryker Rumpunen.
Läs mer:
Så blir du medvetet lurad av matproducenterna. Dagensps.se
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.