Sverige är på väg att missa nästa miljömål. Det handlar om matsvinn. Hushållen slänger mindre – istället ökar svinnet på en helt annan plats.
Falsk statistik: Så ser matsvinnet egentligen ut
Mest läst i kategorin
Matsvinnet minskar men alldeles för långsamt, konstaterar Naturvårdsverket i sin nya rapport.
Med den takt vi nu håller kommer Sverige inte att klara målet om halverat matsvinn i Agenda 2030.
De senaste siffrorna i rapporten gäller 2022 och visar att det då slängdes 117 kilo fast livsmedelsavfall per person i Sverige – en minskning men bara med 3 procent sedan 2020.
”Livsmedelsavfallet ska minska med minst 20 procent per person från 2020 till 2025. Det går för långsamt och nu behöver fler göra mer om vi ska nå etappmålet, säger Christina Anderzén, handläggare vid miljögifts- och avfallsanalysenheten på Naturvårdsverket.
Två delar
Livsmedelsavfallet delas vanligtvis upp i två delar. Den enda utgörs av sånt som inte går att äta, som ben och skal.
Den andra delen är det som hade kunnat ätas upp och därför klassas som matsvinn.
Det ständiga mantrat i sammanhanget har varit att det är så svårt att göra något åt matsvinnet, eftersom den stora delen av det uppstår i hushållen.
Så är det inte.
Senaste nytt
Hushållen minskar
Hushållens andel av matavfallet minskar och står i dag för 48 procent av den totala mängden.
Matsvinnet här har minskat från 19 kilo per person 2018 till knappt 15 kilo fast avfall per person.
Vid sidan av det beräknas vi i snitt hälla ut 18 kilo mat och dryck var i avloppet.
”Glädjande”
”Det är glädjande att den positiva trenden håller och att arbetet för att minska matsvinnet har effekt. Vi ser fortfarande att många konsumenter är osäkra på hur länge maten håller eller bäst förvaras. Det finns absolut stor potential att minska matsvinnet ytterligare, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Det är inte bara hushållens avfall som minskar. Det gör även affärernas.
Matbutikernas del av livsmedelsavfallet är idag 7 procent.
Felaktiga siffror
Den stora ”boven” i sammanhanget är istället livsmedelsavfallet från industrin.
Den är nu 25 procent av det totala avfallet, nästan sex gånger mer än vad som beräknats tidigare.
Skillnaden beror på ny, mer komplett statistik som baseras på branschens egna uppgifter.
Finns potential och vilja
”Att det slängs stora mängder livsmedelsavfall inom industrin visar att det finns potential att genom innovation och nya affärsmodeller nyttja rest- och biprodukter för att skapa nya livsmedel. Vi vet också att det finns en vilja bland konsumenter att köpa livsmedel som också bidrar till ett minskat matsvinn”, säger Karin Fritz.
Under 2022 kom 9 procent av det totala livsmedelsavfallet från restauranger och hotell och endast 3 procent från den offentliga sektorn.
Primärproduktionen, det vill säga jordbruk och fiske, står för 7 procent av det totala livmedelsavfallet, vilket är en liten minskning jämfört med året innan.
Så fördelar sig matsvinnet
Hushållen 48 procent
Industrin 25 procent
Restauranger 9 procent
Matbutikerna 7 procent
Jordbruk och fiske 7 procent
Offentliga sektorn 3 procent
(Källa: Naturvårdsverket)
Läs mer:
Forskare ifrågasätter FN: Matsvinnet inte vårt fel. Dagens PS
Tusen svenskar: Därför slänger vi bort maten. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.