Den 1 oktober slog den nya lagen till. För att följa reglerna väljer många företag att försöka anställa sina konsulter – ett inte helt enkelt uppdrag.
Få nappar på ny konsult-lag
Mest läst i kategorin
Den kallas uthyrningslagen. Kort handlar det om att konsulter ska ha rätt till fast anställning om de varit uthyrda till samma företag i två år.
Lagen kommer dock med sina baksidor.
Konsulterna tackar nej
Ett företag som nu erbjuder sina konsulter fast anställning är Vattenfall. Men det har visat sig vara svårare än förväntat att få över konsulterna till anställnings-sidan.
Av Vattenfalls över 1 000 konsulter är det bara en liten andel som faktiskt tackar ja, rapporterar Sveriges Radio.
Enligt Vattenfalls chef för konsulthantering, Jesper Ingre, är anledningen enkel – konsulterna föredrar att fortsätta som konsulter.
“Det handlar inte om Vattenfall som företag utan vilken inställning de har till vilken anställningsform som passar”, säger han.
Företag avslutar uppdrag i förtid
Men alla företag väljer inte att erbjuda anställning. Kritiker av lagen varnar nu för att många kundföretag kommer att avsluta konsultuppdrag precis innan tvåårsgränsen nås, för att undvika kostnaderna som kan uppstå.
Det innebär att lagen, istället för att skapa trygghet, kan tvinga bort konsulter från uppdrag som de haft under lång tid.
Ett exempel från Kollega är Mikael Wretling, som efter 14 år som bemanningsanställd på ABB Robotics förlorade sitt uppdrag i samband med de nya reglerna. Och han är inte ensam.
“Konsulter behöver inte extra skydd”
Vissa röster i debatten anser att lagen är onödigt sträng och inte passar alla konsulter.
Entreprenören Dan Olofsson menar att anställningstryggheten redan är god på konsultbolag och att lagen inte behövs.
”Det som nu händer är att kunderna upplever det här med Uthyrningslagen som bekymmersamt och avslutar många uppdrag före 24-månadersgränsen”, säger han.
Jonas Stenmo, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega, menar i sin tur att reglerna riskerar att tillämpas allt för ofta.
“Vi märker nu i rådgivning att det är ganska många som tillämpar allt för extensivt”, säger han.
Fackförbunden försvarar lagen
Trots kritiken försvarar fackförbunden lagen och menar att den är nödvändig för att skydda de bemanningsanställda.
Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt påpekar att lagen ger företag två val: anställ konsulten eller betala kompensation, vilket gör att bemanningsföretaget kan fortsätta hyra ut arbetstagaren om kunden väljer att betala.
Han framhåller också att det inte handlar om något förbud att fortsätta anlita konsulter, utan om att ge dem mer trygghet i sin anställning.
Läs också:
Två av fem jobbannonser borta. Dagens PS
Chocken: 20 procent färre egenföretagare. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.