“För en månad sen handlade allt om när ekonomierna skulle kunna öppna igen. Nu har fokus flyttats till hur snabbt efterfrågan kommer att komma tillbaka och här råder en stor osäkerhet. Ingen vet hur ekonomin kommer återhämta sig efter en sån här typ av chock”, säger han till Fplus.
Nordea publicerade förra veckan sin rapport Economic Outlook 02 2020. Annika Winsth, chefsekonom på banken, är kritisk till allomfattande lock downs.
“Det kostar för mycket med lock-downs. Risken är att alltfler företag går omkull, vilket leder till ännu större arbetslöshet med risk för att krisen tar sig in på bostadsmarknaden. Länder lär välja olika strategier att hantera viruset utifrån deras förutsättningar, säger hon.
“Risk att medborgarna håller i plånboken”
Peter Malmqvist, fristående analytiker som varit lärare i revision på Stockholms universitet menar att de signaler politiker har sänt ut kan hämma folk i sina konsumtionsmönster.
“Att man nu släpper på restriktionerna är så klart bra men det finns en risk att politikernas förmaningar kommer att leda till att medborgarna håller i plånboken även om de har kvar sina jobb. Man får komma ut igen men akta er för att leva som helt vanligt igen, säger politikerna. Det kan hämma konsumenterna eftersom de är livrädda för att bli inlåsta igen”, säger han.
Läs mer: UC: Nu har den första konkursstormen bedarrat