Även om konkurserna för hotell och restauranger gick ner i juli jämfört med maj och juni staplar sig hoten nu på rad mot branschen.
Varning för dolkstöt för restauranger
Mest läst i kategorin
Det här säger experter till Dagens Industri.
“Jag tror att vi bara sett början. Det är en väldigt tydlig spik uppåt nu”, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till tidningen.
Thomas Jakobsson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, delar oron och pratar om “en enorm kostnadsexplosion” för hotell och restauranger.
Förutom återbetalning av pandemitillstånd har kostnaderna ökat för energi, hyror och personal, samtidigt som råvaror blivit dyrare, förklarar han i Di.
Här är fler hot mot hotell och restauranger
Han varnar också för regeringen aviserade påslag av alkoholskatten, plus att arbetsgivaravgiften har höjts och att detta slår särskilt hårt mot en bransch där över en tredjedel av de anställda är under 26 år, säger Thomas Jakobsson i artikeln och lyfter även fram förslaget om att lättnaderna för 15-18-åringar kan försvinna från årsskiftet.
Enligt Visitas chefsekonom fortsätter inköpspriserna för restauranger att öka, och att det rör sig om långt mycket större ökningar än vad kunderna upplever.
Han spår en “väsentligt” större konkursvåg i branschen än vad som hittills skådats, och ändå är nivåerna historiskt höga redan nu även om konkurserna i hotell- och restaurangnäringen inte ökade lika mycket i juli som i maj och juni.
Ökningen var ändå höga 33 procent under månaden, enligt UC.
Men i maj och juni var konkurserna i branschen alarmerande 86 respektive 90 procent.
Läs även: Experter: 90-talets konkurser är tillbaka Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.